Pakistan, un dezastru fără precedent

176

    Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a mărturisit că nu a mai văzut niciodată un dezastru atât de grav precum inundaţiile din Pakistan, transmite AP.

    "Azi a fost o zi foarte emoţionantă pentru mine," a declarat Ban duminică, după ce a survolat zona lovită de inundaţii, împreună cu preşedintele pakistanez, Asif Ali Zadari. "Nu voi uita niciodată distrugerea şi suferinţa la care am fost martor azi. În trecut am mai văzut dezastre naturale în jurul lumii, dar niciunul ca acesta."

    Ban Ki-moon a vizitat regiunea afectată de ciclonul Nargis, care a ucis aproximativ 138.000 de oameni din Myanmar, în 2008. Tot în 2008, el a vizitat provincia chineză Sichuan la câteva zile după ce un cutremur a provocat moartea a aproape 90.000 de persoane.

    Secretarul ONU a lansat un apel către donatorii străini, pentru a grăbi ajutorul oferit celor 20 de milioane de oameni afectaţi după inundaţiile din Pakistan. Deşi ONU solicitase o sumă iniţială de 460 de milioane de dolari pentru a veni în ajutorul sinistraţilor, doar 20% din această sumă a fost primită.

    Inundaţiile care s-au abătut asupra Pakistanului acum aproximativ două săptămâni au provocat un număr relativ mic de decese – 1.500 de oameni – însă numărul acelora ale căror vieţi au fost răvăşite de inundaţii este mult mai mare. Sâmbătă, prim-ministrul pakistanez declara că aproximativ 20 de milioane de oameni au rămas fără adăpost din pricina viiturii.

    "Avem nevoie de provizii imediat, nu azi, nu mâine, ci chiar acum," a afirmat Ahmed Kamal, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale privind Managementul Dezastrului. "Resursele Pakistanului se vor termina în următoarele 25 de zile sau, dacă reuşim să le drămuim, în următoarele 40 de zile," a mai spus Kamal pentru Boston Globe.

    Statele Unite au promis că vor oferi 55 de milioane de dolari sub formă de ajutoare. La rândul ei, Marea Britanie a alocat 26,2 milioane de dolari, din cele 48,2 milioane pe care le va dona ca răspuns la dezastru.

    Din nefericire, aşa cum declara şi Secretarul american al Apărării, Robert Gates, "inundaţiile din Pakistan ar putea deveni şi mai dezastruoase." Aceasta deoarece meteorologii au anunţat că ploile musonice, principala cauză a inundaţiilor, vor mai continua pentru câteva săptămâni.

    Din cauza mizeriei, a lipsei de hrană, apă şi adăpost, o epidemie de holeră ameninţă locuitorii Pakistanului. Holera este o infecţie bacteriană care atacă tractul intestinal şi provoacă diaree, vomă, deshidratare şi este generată de consumul de apă murdară.

    " Există cel puţin un caz confirmat de holeră la Mingora ", principalul oraş din districtul Swat, situat în nord-estul Pakistanului, a declarat Maurizio Giuliano, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), citat de Mediafax.

    Cel puţin 36.000 de persoane suferă de deranjamente stomacale severe. "Nu sugerăm că toţi ar suferi de holeră, dar holera reprezintă un motiv de îngrijorare şi de aceea ne intensificăm acţiunile în această direcţie", a mai spus Giuliano.