Obama dă undă verde pentru moscheea de la Ground Zero

48

Președintele american susţine dreptul musulmanilor de a construi o moschee la mică distanţă de Ground Zero, informează AFP. „Musulmanii au același drept de a-și practica religia, precum o are fiecare cetăţean al acestei ţări", a afirmat Obama vineri, la o recepţie oferită musulmanilor la Casa Albă. Iar acest drept îl include şi „pe acela de a construi un loc de închinare și un centru comunitar pe o proprietate privată în centrul Manhattan-ului, conform cu legile și regulamentele locale."

    Obama nu și-a prezentat până recent poziţia cu privire la construcţie, însă, după ce comisia locală a New York-ului a aprobat planurile, președintele și-a declarat poziţia în favoarea moscheii. Construcţia „Cordoba House" se va înălţa pe mai multe etaje, va include o moschee, sală de sport, teatru, restaurant și va fi deschisă publicului pentru a demonstra că musulmanii sunt membri obișnuiţi ai comunităţii locale.

    Președintele american a afirmat că locul Ground Zero este încărcat de semnificaţii majore, iar evenimentul de la 11 septembrie a fost unul traumatic pentru naţiune. Ferindu-se a comenta cu privire la înţelepciunea deciziei de a amplasa clădirea în apropierea unui punct sensibil, Obama a dorit doar să sublinieze „foarte specific dreptul" musulmanilor de a se închina. În plus, a delimitat Al Qaida de Islam, afirmând că „de fapt Al Qaida a ucis mai mulţi musulmani decât oameni din oricare altă religie."

    „Aceasta este America", a spus Obama, „și angajamentul nostru de a menţine libertatea religioasă trebuie să fie de nezdruncinat. Principiul că oamenii de toate credinţele sunt bineveniţi în această ţară și că nu vor fi trataţi diferit de guvern este esenţial pentru ceea ce suntem."

    „Aplaud semnalul președintelui Obama de apărare al libertăţii religiei", a afirmat și primarul metropolei, Michael Bloomberg. „Este un test important al separării bisericii de stat, probabil unul cum nu vom mai vedea în cursul vieţii noastre." „Suntem atât de binecuvântaţi să fim americani! Aceasta este cea mai mare ţară a lumii", a declarat entuziast dezvoltatorul musulman al proiectului de construcţie. În favoarea dar și împotriva proiectului s-au anunţat deja mai multe organizaţii, inclusiv rude ale victimelor atentatului sau biserici și asociaţii creștine.