Pakistanul acuzat că susţine, din umbră, talibanii

14

Agenţia de securitate a Pakistanului, Inter-Services Intelligence (ISI), este direct implicată în susţinerea talibanilor, cărora le oferă fonduri şi diverse forme de antrenament, susţine un cercetător britanic. Asif Ali Zardari, preşedintele Pakistanului, ar fi vizitat importanţi lideri talibani aflaţi în detenţie pentru a le promite o eliberare rapidă şi sprijin pe viitor, se arată în studiul publicat de Matt Waldman, cercetător la Universitatea Harvard.

   

    Raportul lui Waldman se bazează pe o serie de interviuri cu membrii ai grupărilor de talibani. Mai mult, concluzia lui Waldman este că susţinerea talibanilor face parte din politica oficială a agenţiei de securitate pakistaneze. Autorităţi şi analişti din Occident au acuzat, în repetate rânduri, ISI că îi susţine pe talibanii din Afganistan, notează Times.

    Purtătorul de cuvânt al armatei Pakistanului a respins acuzaţiile, spunând că soldaţii pakistanezi morţi în luptele de la graniţa cu Afganistanul sunt dovada clară a faptului că nu există niciun sprijin în favoarea taberei talibanilor.