Europa de Est plăteşte încă tribut economiilor comuniste

53

Europa de est este o zonă de risc sporit, creşterea economică nerevenind încă în ţările care plătesc preţul fostelor economii comuniste, notează cotidianul spaniol El Pais. Datorită ajutorului oferit de FMI, Ungariei, României şi Letoniei, ţările est europene au căpătat imaginea celor mai austere şi mai pornite împotriva deficitului bugetar.

   

    România, Bulgaria şi statele baltice ar urma să înregistreze, în 2010, scăderi sau creşteri zero ale PIB-ului, conform agenţiei de consultanţă Capital Economics. „Criza a distrus tot ce a făcut să crească Bulgaria – creditele ieftine şi boom-ul imobiliar – astfel că acum, problema este care va fi motorul creşterii", a declarat Ivan Krastev, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale, din Bulgaria. România se confruntă cu o situaţie similară.

    În regiune cresc temerile că ar putea avea loc o confruntare între ţările care ţin de zona euro şi ţările din cadrul UE care nu au moneda unică europeană. Îngrijorări stârneşte şi propunerea Germaniei de retragere a fondurilor comunitare ţărilor care nu îndeplinesc regulile fiscale ale UE.