Coreea de Sud: Activitatea misionară ar putea să fie limitată

86

Organizaţiile creştine din Coreea de Sud sunt îngrijorate că autorităţile guvernamentale le vor limita libertatea de a desfăşura activităţi misionare în ţările cu populaţie musulmană.

Guvernul de la Seul încearcă să restrângă posibilitatea sud-coreenilor de a se angaja în activităţi care ar putea să le pună viaţa în pericol. Eforturi în acest sens au existat încă din 2004, când un tânăr misionar sud-coreean a fost răpit şi ucis de insurgenţii din Irak.

Ministrul de Externe sud-coreean a anunţat că va intra în vigoare o nouă lege prin care se va interzice acordarea de paşapoarte persoanelor care au fost pedepsite sau amendate în alte state pentru desfăşurarea de activităţi ilegale. În funcţie de gravitatea faptei comise într-o altă ţară, sud-coreenilor ar putea să le fie refuzat dreptul de a avea un paşaport pentru o perioadă de la unu la trei ani, notează news.asiaone.com.

Expresia „activitate misionară" nu s-a regăsit în anunţul Ministrului de Externe. Totuşi, liderii creştini din Coreea de Sud susţin că Guvernul ţinteşte prin această lege tocmai acest gen de activitate.

„Guvernul vrea să controleze activitatea misionară de peste hotare", a declarat unul dintre liderii Bisericii Prezbiteriene din Seul. „Pot înţelege că un anumit gen de limite devin necesare, dar nu pot să fiu de acord cu folosirea unei terminologii foarte generale care va descuraja activitatea misionară globală", a mai precizat el.

Cei care sunt pedepsiţi sau deportaţi din alte ţări pentru desfăşurarea unor activităţi cu caracter misionar sau umanitar nu ar trebui să fie trataţi la fel ca aceia care au comis anumite infracţiuni, se susţine într-o declaraţie oficială a Asociaţiei Coreene pentru Misiune Internaţională.

Autorităţile de la Seul au respins acuzaţiile venite din partea bisericilor şi organizaţiilor creştine, spunând că, până în prezent, nicio persoană care a desfăşurat activităţi misionare nu a primit interdicţie de a avea paşaport.