După "Fenomenul Piteşti": victima a îmbrăţişat călăul

233

Victima Constantin Rodas l-a iertat pe călăul Tudor Stănescu. Rodas a fost deţinut la închisoarea de la Piteşti şi victimă a torturilor la care au fost supuşi cei ce au fost parte a „Fenomenului Piteşti".

„Cea mai grea a fost lovitura pe cap cu funia, mai ţii minte? Mă gândeam că pot să mă lovească oriunde, dar nu la cap, ca să nu înnebunesc", i-a spus Rodas lui Stănescu.

Tudor Stănescu a fost la rândul său întemniţat la Piteşti unde a devenit din victimă un călău al noilor veniţi. Ulterior, s-a călugărit. El a mărturisit că nu îşi mai aminteşte de „lovitura pe cap cu funia", dar i-a cerut iertare lui Constantin Rodas.

Rodas a declarat că le-a mulţumit tuturor celor care l-au bătut şi pe care i-a întâlnit după ce a ieşit din închisoare. Torturile au fost pentru el o metodă de întărire a propriei credinţe.

Nicolae Purcărea, un alt supravieţuitor al infernului de la Piteşti, a mărturisit la rândul lui că supravieţuirea o datorează credinţei în Dumnezeu. „Atâta m-au bătut că nu mai aveau ce face cu mine. Atunci m-au băgat în hârdăul cu murdării şi m-au «botezat». (…) Ori cedai, ori mureai. Exista însă şi a treia cale, aceea de a înnebuni. Am trăit-o eu. Câtva timp nu am mai ştiut de mine", a povestit Purcărea.

Ororile „Fenomenului Piteşti" sunt subiectul documentarului „Demascarea", regizat de Nicolae Mărgineanu pe baza cărţii Fenomenul Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate de Alin Mureşan.

Documentarul le oferă spectatorilor o premieră: scena emoţionantă a îmbrăţişării dintre o victimă, Rodas, şi călăul său, călugărul Stănescu.

Scopul experimentului de la Piteşti a fost, conform mărturiilor şi documentelor, distrugerea sistemului de valori morale ale deţinuţilor. Astfel, ar fi urmat să se nască „omul nou", propovăduit de ideologia comunistă, notează evz.ro.