Coreea de Sud și SUA reacţionează la atacul nord-coreean

12

Autorităţile comuniste de la Phenian îi acuză pe liderii sud-coreeni că ei ar fi început conflictul soldat, ieri, cu moartea a 2 soldaţi sud-coreeni şi cu rănirea altor 16. Coreea de Nord s-a referit în acuzaţiile sale la exerciţiile militare desfăşurate de sud-coreeni, pe care le-a numit „manevre de război cu scopul unei agresiuni militare".

Preşedintele Coreei de Sud a declarat, ieri, că ţara sa va răspunde provocării nord-coreenilor cu „represalii majore". „De data aceasta, provocarea poate să fie considerată o invazie a teritoriului sud-coreean", a precizat preşedintele Lee Myung-bak.

„Acest bombardament care a vizat obiective civile este de neiertat. Autorităţile de la Phenian vor trebui să îşi asume responsabilitatea", a mai declarat instituţia prezidenţială de la Seul.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat ferm atacul nord-coreean şi a cerut Chinei să ia atitudine faţă de acest act de agresiune. De asemenea, Obama a făcut un apel către comunitatea internaţională să exercite presiune asupra regimului de la Phenian. Preşedintele american s-a abţinut de la comentarii privind o posibilă intervenţie militară a SUA, afirmând că doreşte să se consulte mai întâi cu preşedintele Myung-bak. A confirmat însă, încă o dată, relaţia puternică de alianţă între Statele Unite şi Coreea de Sud.

Secretarul general al ONU Ban Ki Moon a declarat că atacul comis de Coreea de Nord este „cel mai grav incident de la sfârşitul Războiului Coreean" şi că este „profund îngrijorat de escaladarea tensiunilor în Peninsula coreeană", notează abcnews.go.com. Atacul a fost condamnat şi de NATO, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice declarând că „Alianţa va urmări atent evoluţiile situaţiei cu o profundă preocupare", conform Mediafax.

Analiştii de politică externă văd în atacul nord-coreean semne ale încercării lui Kim Jong-Un, fiul dictatorului Kim Jong-Il, de a se impune în plan intern, ca mare conducător. Este o parte a procesului de preluare oficială a puterii în Coreea de Nord. Kim Jong-Un, ridicat recent la gradul de general cu patru stele, trebuie să câştige încrederea şi adeziunea forţelor militare nord-coreene.

Liderii creştini din Coreea de Sud au făcut un apel pentru rugăciune, după ce insula Yeonpyeong a fost bombardată de nord-coreeni. Secretarul general al Consiliului Creştin din Coreea, reverendul Kim Woon-Tae, s-a declarat şocat şi îngrijorat de situaţia tensionată dintre cele două Corei şi a anunţat că se roagă pentru pace, stabilitate şi cooperare în Peninsula coreeană, notează Christian Post.

Atacul nord-coreean a avut loc la doar câteva zile după ce Phenianul a dezvăluit că are noi echipamente nucleare de îmbogăţire a uraniului.

Incidentul de ieri a fost primul atac cu artilerie, împotriva Coreei de Sud, de la încheierea armistiţiului între cele două Corei, în 1953.