Regina Elisabeta: „Virtutea nu este monopolul religioșilor”

95

Regina Angliei a avertizat noul sinod Bisericii Anglicane că urmează o perioadă dificilă, în care biserica trebuie să ia decizii dureroase pentru a rămâne relevantă în societate. În același timp a atras atenţia bisericii că virtutea și bunăstarea societăţii sunt împărţite de religioși și de atei deopotrivă.

Prezentă la întâlnirea sinodului Bisericii Anglicane, regina Marii Britanii a recunoscut că lumea de azi este „mult mai diversă și seculară", iar rolul religiei în societate „a devenit un subiect de discuţii aprinse". Elisabeta a II-a l-a citat pe papa Benedict al XVI-lea, care în recenta sa vizită din marea Britanie a lăudat bisericile creștine și celelalte mari tradiţii ale marilor credinţe pentru potenţialul de a inspira binele comun în societate.

Regina a subliniat însă că „este deplin recunoscut că oamenii credinţei nu au monopol asupra virtuţii", întrucât „bunăstarea și prosperitatea naţiunii depind de contribuţia indivizilor și a grupurilor din toate credinţele sau fără o credinţă". Reacţia reginei a fost imediat preluată pe site-uri ateiste, care au accentuat încă din titluri faptul că virtutea nu depinde numai de oamenii credinţei.

În același timp însă, regina a avertizat biserica asupra faptului că o așteaptă o perioadă dificilă. „Noul sinod va avea multe lucruri de rezolvat pentru a se asigura că Biserica Anglicană rămâne echipată pentru a-și urmări cu succes misiunea și slujirea."

Regina a remarcat că sinodul are „multe chestiuni de rezolvat", dintre care unele vor implica „decizii dificile, poate chiar dureroase". Din agendă nu lipsesc subiecte controversate precum hirotonirea femeilor, căsătoriile între homosexuali, trecerea de la anglicanism la catolicism a unor episcopi.

Încurajându-i pe cei prezenţi că perioadele de provocare ale bisericii au coincis cu cele de creștere spirituală, regina a concluzionat: „Ceea ce contează este să fim consecvenţi în nevoia de a comunica Evanghelia cu bucurie și convingere în societatea noastră."

Deși mulţi au fost interesaţi de evenimentele casei regale de anul viitor, între care nunta prinţului moștenitor, regina a preferat să amintească alte două evenimente. Unul este aniversarea a 400 de ani a publicării cunoscutei traduceri a Bibliei King James Version. Cel de-al doilea este aniversarea a 200 de ani de la înfiinţarea Societăţii Naţionale pentru Promovarea Educaţiei Religioase, un catalizator al mișcării de educaţie reprezentate de școlile confesionale.

Ieri a început întâlnirea sinodului Bisericii Anglicane, la care participă 476 de clerici și laici. Discursul reginei, membru laic al bisericii dar și lider al Bisericii Anglicane, a avut loc la Church House, Londra.