După zeci de ani, 100 de coreeni își revăd familiile (Video)

374

Familii despărţite de 60 de ani, în urma războiului din Coreea, se reîntâlnesc zilele acestea la un complex montan din Coreea de Nord.

Joi dimineaţă, 82 de persoane, cu o medie de vârstă de 80 de ani, însoţiţi de alţi 58 de membri ai familiei, au plecat cu autocarele spre ţara vecină, unde trăiesc rude cu care nu au mai avut niciun contact de zeci de ani.

Dintre aceșia, mai mult de 20 sunt în scaune cu rotile, iar doi călătoresc în ambulanţe, pentru că sunt prea bolnavi, scrie CNN. Pentru cei mai mulţi dintre ei, aceasta va fi prima și ultima ocazie de a-i mai vedea pe cei dragi în viaţă. Ei duc cu ei cadouri, adică haine groase, medicamente și mâncare.

Aproximativ 72.000 de sud-coreeni sunt pe lista de așteptare pentru aceste reuniuni, dar de fiecare dată doar în jur de 100 sunt aleși. De mai multe ori Coreea de Nord a anulat aceste întâlniri, din cauza unor activităţi în ţara vecină, pe care nu le-a tolerat.

Întâlnirile sunt foarte scurte, iar sud-coreenii sunt instruiţi înainte să plece din ţară să nu cumva să vorbească despre politică. Războiul Coreean s-a încheiat cu încetarea focului, dar nu cu un tratat de pace, motiv pentru care nu există nicio cale de comunicare oficială între cele două ţări, pentru oamenii de rând. Aceste reuniuni sunt singura cale legală prin care familiile separate de divergenţele dintre cele două ţări pot avea un contact minim, scrie BBC.

Unul dintre cei selectaţi este sud-coreeanul Lee Du-young, care are acum aproape 80 de ani. „Este greu pentru alţi oameni să înţeleagă cum este să fii separat pentru atât de mult timp. Este un miracol. Tot ce mi-a lipsit în viaţă a fost fratele meu, iar acum că pot să îl văd din nou, nu aș avea niciun regret dacă aș muri mâine", spune el.

Lee i-a adus fratelui său îmbrăcăminte groasă și a spus că îi va cumpăra mulţi biscuiţi cu ciocolată, pentru că a auzit că este cel mai căutat desert în Coreea de Nord.