Erou în Coreea de Nord: fetiţă moare pentru un tablou cu Kim Jong-Il

129

Oficialii din Coreea de Nord au onorat post-mortem o elevă de 14 ani care s-a înecat în timpul unor inundaţii, încercând să salveze din casă portrete ale liderilor dinastiei Kim.

„Eroismul" lui Han Hyon-Gyong i-a adus Premiul de Onoare pentru Tineri Kim Jong-Il, iar şcoala unde studia va fi redenumită după numele ei, a anunţat ziarul partidului conducător, conform AFP.

Părinţii fetei, profesorii ei şi încă patru persoane dintre liderii ligii de tineret din care făcea parte Han au primit şi ei premii.

Han a murit pe 11 iunie încercând să salveze portrete cu Kim Il-Sung şi Kim Jong-Il din casa sa inundată din provincia de sud, Hamkyong. În timp ce era înghiţită de ape, fata se chinuia să ţină la suprafaţă portretele învelite în pungi de plastic, scrie presa din Coreea de Nord. Ziarul Rodong Sinmun a lăudat sistemul care „creşte asemenea copii".

Aceasta nu este prima poveste în care cetăţeni s-au înecat s-au şi-au pus viaţa în pericol încercând să salveze porterele liderilor lor, care fac obiectul de cult al populaţiei.

În 2007, presa de stat nota că un fermier şi-a pierdut soţia şi copilul în timpul unei alunecări de teren, dar a reuşit să salveze portretele. Asemenea imagini cu „părintele fondator" Kim Il-Sung şi cu fiul său Kim Jong-Il sunt peste tot în ţară, agăţate în case, şcoli, grădiniţe, birouri şi clădiri publice.