Ce pericole de sănătate îi pândesc pe adolescenţii nepopulari

85

„Liceu, cimitir al tinereţii mele" spunea Bacovia, dând voce cohortei de adolescenţi din toate generaţiile, care nu şi-au găsit locul printre colegii de şcoală. Potrivit unui studiu de la o universitate suedeză, problemele acestora nu s-au încheiat odată cu adolescenţa. Ajunşi la maturitate, adolescenţii izolaţi social au suferit mai mult decât ceilalţi de obezitate sau hipertensiune. Cele mai afectate au fost fetele.

Cercetătorii de la Universitatea Umea au concluzionat, în urma unui studiu, că nefericirea în timpul adolescenţei poate avea consecinţe negative durabile. O adolescenţă marcată de dificultăţi de relaţionare cu cei de-o vârstă, precum colegii de clasă, poate avea repercusiuni zeci de ani mai târziu. Oamenii de ştiinţă amintesc între acestea problemele cardiace şi obezitatea.

Mai mulţi factori pot sta în spatele acestui efect. De exemplu, singurătatea creşte nivelurile de cortizon şi poate creşte tensiunea arterială, punând inima în pericol. Nivelurile mari de cortizon inhibă sistemul imunitar, crescând vulnerabilitatea la boală.

Cei care se simt singur pot să apeleze la mâncare pentru a se simţi bine şi este mai puţin probabil că vor avea grijă de ei, în general.