La un pas de război între cele două Corei

74

    Kim Jong-Il a plasat armata în stare de alertă, a anuţat la postul naţional de radio adjunctul ministrului nord coreean al apărării, O Kuk-Ryol, conform organizaţiei NKIS (North Korea Intellectuals Solidarity). Aceeași sursă indică și faptul că partidul unic aflat la putere în Coreea de Nord, Partidul Muncitorilor coreeni, a dat ordin organizaţiilor civile, de asemenea plasate în stare de alertă, să organizeze imense manifestaţii sub sloganul "Revanşă pentru revanşă, război pentru război".  

   Informaţia vine în contextul în care Coreea de Nord a decis ieri întreruperea tuturor contactelor cu Coreea de Sud, precum şi a comunicaţiilor între cele două ţări, anunţă agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Toate navele şi avioanele sud-coreene vor avea interdicţii în apele şi în spaţiul aerian nord-coreean, până în 2013, când președintele sud-coreean Lee Myung-bak va părăsi administraţia de la Seul.

    Acesta este un moment istoric și periculos în relaţia celor două state coreene, e de părere Jim Clancy, profesor de studii politice într-un interviu acordat CNN. De fapt, între cele două ţări continuă războiul din anii 50, pentru că, practic, războiul corean s-a încheiat cu un armistiţiu și nu cu un tratat de pace.

    Conform analiștilor, decizia Coreei de Nord a făcut ca relaţia nord-sud să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Totul a pornit în data de 26 martie, de la torpilarea navei de război sud-coreene Choenan, soldată cu 46 de morţi. Phenianul a fost atunci acuzat de un atac armat lansat dintr-un submarin militar. Oficialii din nord au respins acuzaţiile, considerând că este o răzbunare americană și sud coreeană. „Este o conspiraţie a Americii, Japoniei şi Coreei de Sud pentru a ne izola şi a ne omorî", a declarat adjunctul ministrului Apărării, citat de organizaţia NKIS.

    Ca atare, în cursul zilei de luni Coreea de Sud a anunţat că întrerupe comerţul cu Coreea de Nord. De asemenea, navele nord-coreene nu vor avea acces în apele Coreei de sud. Fără a apela la măsurile militare, Sudul a hotărât cele mai drastice măsuri civile.

    Decizia de ieri a Phenianului a venit ca reacţie la poziţia administraţiei sud-coreene. Washingtonul vede ca „ciudată" decizia Nordului de a tăia orice contacte cu Sudul, date fiind condiţiile absolut precare ale economiei Coreei de nord. Secretarul general ONU a solicitat Consiliului de Securitate să ia acţiuni împotriva Coreei de Nord, însă China, principalul aliat al Phenianului și care are drept de veto, a îndemnat la calm. „Părţile implicate ar trebui să administreze problema corect și cu calm, ferindu-se de escaladarea situaţiei", a declarat consilierul de stat chinez Dai Bingguo.