România pe marginea prăpastiei

192

Nereducerea cheltuielilor publice ar însemna prăbuşirea României în prăpastie, a declarat premierul Emil Boc, ieri, la finalul şedinţei de Guvern. „Alternativa este să mai stăm pe-aici pe la Guvernare cum au stat şi alţii în ultimii 20 de ani, să ne prefacem că nu vedem ce se întâmplă, dar România să intre în prăpastie, pentru că aproape de prăpastie deja este", a spus premierul, citat de Agerpres.

   

    Datoria externă a României, pe termen scurt, a ajuns la 20 de miliarde de euro, a anunţat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul Forumului Financiar de la Bucureşti. Creşterea economică a ultimului deceniu s-a bazat, în mare parte, pe acumularea unor dezechilibre nesustenabile, iar după declanşarea crizei, politicile economice din România au fost neadecvate, apreciază Mugur Isărescu.

    În următorii ani este foarte probabilă o majorare a taxelor, crede guvernatorul. „Probabil că România va ajunge şi la majorări de impozite, dar, până atunci, trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor. Dacă nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o soluţie temporară, şi, până la urmă, ajungi tot să tai cheltuielile", a mai spus Mugur Isărescu. În opinia sa, tăierea pensiilor şi salariilor este soluţia optimă în acest moment.

    În România, „măsurile trebuie luate progresiv şi trebuie însoţite de alte politici financiare", crede „profetul crizei", Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University. Măsurile nu trebuie să lovească puternic în categoriile defavorizate, susţine Roubini. Echitatea socială este un factor de care trebuie să se ţină cont, iar reducerile mai mici de la categoriile defavorizate să fie compensate prin reduceri mai mari de la alte categorii sociale, crede Roubini, citat de Evenimentul zilei.

    “Am atras atenţia că acest mecanism este unul care vrea să genereze la nivelul întregii economii şi societăţi româneşti o politică salarială. Am tras atenţia de mai bine de două săptămâni că acelaşi model va începe să fie urmat şi în mediul privat şi o să vedeţi, în zilele care urmează, că acest model pe care guvernul doreşte să-l impună deja este transformat în realitate în mediul privat”, a spus Dumitru Costin, în conferinţa de presă organizată de cele cinci confederaţii sindicale – Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR, CNS Meridian – privind acţiunile de protest din data de 31 mai 2010. liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a dat ca exemplu compania Romtelecom, care, potrivit declaraţiilor sale, "a operat deja exact în acelaşi sistem". Reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, de la cel mai mic la cel mai mare, „este o măsură antieconomică, total contraproductivă, care în nici un caz nu va duce la reformarea sistemului", crede Dumitru Costin.

    În scrisoarea de intenţie către FMI, Guvernul îşi asumă o serie de măsuri şi pentru anul 2011. Fondul de salarii pentru 2011 va fi limitat la 39 de miliarde de lei, iar reducerea salariilor şi pensiilor s-ar putea să nu fie o măsură luată pe termen scurt, ci, conform declaraţiilor premierului, până când economia va permite revenirea salariilor la nivelul actual.