Mesajul Phenianului: Coreea de Nord nu se va schimba niciodată

111

Unele schimbări pe care le-a făcut liderul de la Phenian, Kim Jong-un, de la preluarea conducerii ţării în decembrie 2011, i-a făcut pe unii analişti din Coreea de Sud să spere la reforme. Însă speranţele le-au fost înşelate.

Phenianul a avertizat duminică Seulul că este inutil să se aştepte la reforme, schimbare politică sau deschidere, sub conducerea noului lider nord-coreean, calificând drept „vise prosteşti" aceste speranţe, relatează AFP.

Kim Jong-un a hrănit aceste speranţe prin adoptarea unui alt stil politic decât al tatălui său. A ţinut discursuri publice, a oraganizat o sărbătoare naţională cu ocazia aniversării Uniunii Copiilor din Coreea, şi recent l-a destituit pe comandantul armatei, gest prin care unii analişti au văzut o înclinare a balanţei puterii în favoarea civililor.

De asemenea, liderul a mai surprins săptămâna trecută apărând în public cu soţia sa, despre a cărei existenţă nici nu s-a ştiu până acum. A fost un gest neobişnuit Coreea de Nord, unde liderii precedenţi nu au vorbit niciodată despre viaţa lor privată.

Toate aceste schimbări sunt interpretate de unii sud-coreeni ca o relaxare în cadrul regimului comunist. Însă Comitetul nord-coreean pentru Reunificare Paşnică a Coreei (organism însărcinat cu relaţiile între cele două ţări vecine) a avertiuat că „A aştepta «o schimbare politică», reforme şi o «deschidere» în Coreea de Nord nu este nimic altceva decât un vis nechibzuit şi prostesc, asemănător celui de a vrea ca Soarele să răsară la Vest".