Pakistanul, suspectat că a dat tehnologie nucleară Coreei de Nord

20

Coreea de Nord este suspectată că ar fi obţinut tehnologie nucleară nu doar prin intermediul unui expert pakistanez trădător, ci și prin mituirea unor importanţi generali din Pakistan.

Abdul Qadeer Khan, considerat părintele bombei atomice pakistaneze, ar fi jucat rolul de intermediar între regimul de la Phenian și generalii pakistanezi. Acesta a furnizat o scrisoare semnată de secretarul Partidului Comunist din Coreea de Nord, datând din 1998, scrisoare din care reiese că au fost plătite 3 milioane de dolari unui oficial pakistanez, plus un alt milion și jumătate de dolari plătiţi unui alt oficial din Pakistan.

Cei 2 generali numiţi în scrisoare au respins acuzaţiile, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului pakistanez de Externe a declarat că singurul său comentariu cu privire la această afacere este că e „nefondată" și „absurdă".

Un oficial american contactat de CNN a declarat însă că scrisoarea respectivă „pare să fie autentică". El e adăugat că SUA au suspectat întotdeauna armata Pakistanului că s-ar afla în spatele accesului nord-coreenilor la tehnologie nucleară. Ideea că Abdul Qadeer Khan s-ar fi aflat singur în spatele acestei afaceri a părut întotdeauna „ridicolă", a declarat și Bruce Riedel, fost director al Consiliului Naţional de Securitate pentru probleme legate de Orientul Mijlociu și sudul Asiei.

(Foto: seeedstudio.com)