Un misionar arestat în Coreea de Nord a fost eliberat

83

John Short, un misionar în vârstă de 75 de ani, a fost arestat de autorităţile nord-coreene pe 16 februarie, fiindcă a lăsat pliante religioase în apropiere de un templu budist din Phenian. A fost eliberat după 13 zile de supraveghere 24/24 și interogatorii, pentru că a scris o declaraţie în care a admis că acţiunile sale au fost ostile faţă de dreptul independent și legea Republicii Democrate Coreene.

John Short este un misionar australian care locuiește împreună cu soţia sa în Hong Kong din 1964. El a decis să se mute în China în urma unei predici din care a aflat situaţia creștinilor din Asia, povestea soţia lui într-un interviu acordat News.com. Cei doi au deschis o editură de publicaţii creștine, iar domnul Short a călătorit adesea ca misionar în China, Burma, Vietnam și Coreea. „Ca misionari nu ar trebui să trăim confortabil. Ne pasă de oamenii care se află în nevoie. Iubim ceea ce facem, este viaţa noastră", relatează Kim Short în cadrul aceluiași interviu.

Kohn era conștient de consecinţele propovăduirii creștine, spunea soţia lui, dar că a făcut-o oricum. „Facem ceea ce trebuie făcut — trăim prin credinţă, avem încredere că Dumnezeu ne va împlini nevoile și o face și suntem foarte mulţumitori", a adăugat doamna Short.

De altfel, John Short nu era pentru prima dată în Coreea de Nord împărţind broșuri. El a a mai vizitat ţara și în luna ianuarie cu aceleași materiale. După ce arestarea lui a fost confirmată, guvernul australian, reprezentat de ministerul de externe Julie Bishop, a pornit demersurile pentru eliberarea misionarului. Procesul de eliberare a fost cu atât mai complicat datorită faptului că Australia nu are prezenţă diplomatică în Coreea de Nord, iar interesele ţării sunt reprezentate de Ambasada Suediei.

John Short a fost eliberat la finalul lunii februarie după ce și-a cerut scuze oficial într-o declaraţie scrisă pentru încălcarea legii. El a relatat presei că a fost supravegheat 24/24, fiind ţinut într-o încăpere de dimensiuni mici, și că a fost interogat câte 4 ore pe zi.

Ajuns pe aeroportul din Beijing, după ce a fost deportat, bătrânul misionar a izbucnit în lacrimi. „Sunt foarte, foarte obosit", a spus acesta într-un interviu scurt pentru The Guardian. Se pare că dacă nu ar fi fost eliberat, domnul Short risca până la 15 ani de închisoare. Acesta a fost eliberat datorită acţiunilor Ambasadei Suediei, dar și datorită vârstei sale înaintate.

Cu doar doi ani în urmă, un alt misionar creștin american, Kenneth Bae, a fost arestat pentru activităţi religioase și de revoltă împotriva guvernului și condamnat la 15 ani de închisoare și muncă.

Deși Constituţia Coreei de Nord afirmă că libertatea religioasă este permisă, atât budiștii (1.082.000 de aderenţi — 4.5% din populaţie), cât și creștinii (406.000 de aderenţi — 1.7% din populaţie) sunt trataţi în mod defavorabil, cei din urmă fiind persecutaţi de autorităţi.

Conform Human Rights Watch (ONG care desfășoară activităţi de cercetare și apărare a drepturilor omului) nu există acitivăţi de libertate religioasă în Coreea de Nord, guvernul sponsorizează grupări religioase doar pentru a crea iluzia de libertate religioasă.

O ierharizare realizată de Organzaţia "Open Doors" (Porţi deschise), care sprijină creștinii persecutaţi, plasează Coreea de Nord pe primul loc din lume ca severitate a persecuţiilor. Aceeași organizaţie estimează că între 50.000 şi 70.000 de creștini sunt ţinuţi prizonieri în lagăre de închisoare din Coreea de Nord.