Un profesor creştin a reuşit să deschidă o universitate în Phenian

61

O universitate tehnică fondată de mai mulţi cercetători evanghelici şi-a deschis oficial anul de studiu luni. Nimic neobişnuit până aici. Ceea ce schimbă datele problemei este faptul că universitatea este localizată în capitala Coreei de Nord.

Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie de la Phenian a oficiat ieri ceremonia de deschidere a primului an de studiu. Park Chan-mo, unul dintre fondatorii şcolii susţinute în mare parte de contribuţiile unor grupuri de creştini evanghelici din SUA şi Coreea de Sud, spune că evenimentul "este uimitor, aproape un miracol." Privind în urmă la obstacolele survenite în realizarea proiectului, Park a declarat că "a avut credinţă."

Studenţii din prima generaţie de studiu a universităţii au fost selectaţi printr-un proces de admitere gestionat chiar de guvernul nord-coreean. Taxele de şcolarizare cazare şi manualele studenţilor sunt sponsorizate în întregime de donatori străini, scrie New York Times. Potrivit planurilor preliminare, universitatea va avea 2.600 de studenţi şi un corp profesoral format din 250 de conferenţiari, care vor preda cursuri de sănătate publică, arhitectură, inginerie şi construcţii.

Şaisprezece profesori din Statele unite au sosit weekendul trecut la Phenian pentru a-şi începe activităţile la universitate. Pentru moment, profesorilor din Coreea de Sud nu le este permis să predea în Coreea de Nord, din cauza tensiunilor politice recente.

Cel care a iniţiat înfiinţarea universităţii a fost Kim Chin-kyung, un american născut în Seoul, care a fondat şi o universitate în China, în 1992. În 1998, în urma uneia dintre multele sale călătorii pe ruta China-Coreea de Nord, Kim a fost arestat sub acuzaţia de spionaj. A fost eliberat după câteva săptămâni de investigaţii, şi a primit propunerea din partea guvernului nord-coreean de a înfiinţa o universitate în Coreea.