Apatia rusească, faţă în faţă cu Putin

52

Primul protest major al opoziţiei faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, părea să promită o participare de milioane de persoane, după o vară prea liniştită. În schimb, numărul participanţilor nu s-a ridicat nici pe departe la atât, iar mulţimea a părut mai degrabă dezinteresată decât revoltată.

Estimările au variat în funcţie de sursa lor. Agenţia France Presse a estimat 20.000 de participanţi, poliţia rusă a micşorat numărul, raportând întâi 11.000 de persoane, ulterior 14.000. În schimb, organizatorii au estimat de 10 ori mai mulţi.

Ce s-a văzut în presa străină

Mai frapant decât numărul mult mai mic de participanţi decât la ultimul marş a fost atitudinea celor prezenţi. Jurnaliştii internaţionali au catalogat protestul ca „plictisitor", „prea paşnic", o adunare de oameni fără vlagă şi fără patos, care păreau că au venit la serviciu.

Apatia a fost constatată şi de liderii opoziţiei. „În această luptă, ne lipsesc mânia şi revolta personală", a declarat liderul opoziţiei, Alexei Navalnit jurnaliştilor de la The Moscow Times. Şi mulţi i-au dat dreptate, pentru că mulţimea scanda arareori şi destul de slab „Noi avem puterea" şi „Putin este un hoţ!". Spre deosebire de marşurile trecute, unde poliţia a arestat peste 400 de protestatari, sâmbătă au fost arestate doar 17 persoane.

O opoziţie slăbită

Unii pun eşecul manifestaţiei pe seama recentului atac al puterii asupra opoziţiei. Camera inferioară a Parlamentului (Duma de Stat) i-a retras vineri mandatul deputatului rus Ghennadi Gudkov, unul dintre organizatorii manifestaţiilor opoziţiei împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Comisia parlamentară a apreciat că deputatul a încălcat legea, după ce Comitetul de anchetă l-a acuzat că desfăşoară activităţi comerciale incompatibile cu statutul său de deputat. Gudkov a negat şi a denunţat o campanie ce vizează discreditarea lui din motive ce ţin de părerile sale politice.

„Astăzi, ne-am făcut de ruşine în faţa întregii lumi," le-a spus el jurnaliştilor. „Ţara a mai făcut un pas spre războiul civil. Voi continua lupta, nu voi pleca din ţară să mă ascund ca un iepure", a adăugat el.

O confuzie generală

Primul protest de amploare anti-Putin a părut mai degrabă o mulţime alcătuită din ruşi confuzi. Unii cereau eliberarea membrelor grupului punk Pussy Riot, acuzate la doi ani de închisoare din cauza unei rugăciuni anti-Putin, desfăşurată în Catedrala Ortodoxă din Sankt Petersburg.

Alţii s-au exprimat susţinători ai demnităţii umane şi nu s-au situat de partea niciunui lider al opoziţiei.

Un număr mai mare s-au exprimat împotriva măsurilor luate de govern împotriva antreprenorilor, mai exact împotriva campaniei agresive îndreptate împotriva micilor comercianţi din Moscova.

Ce este cert este faptul că opoziţia rusă nu este o forţă suficient de puternică pentru a-i mobiliza pe ruşii de rând, sub aceleaşi deziderate. Marşul s-a terminat cu câteva ore înainte de expirarea termenului legal, demonstrând că asemenea proteste şi-au pierdut din puterea pe care au avut-o iniţial, comentează analiştii politici de la Voice of Russia.