Papa Benedict, într-o vizită istorică în Liban

33

Papa Benedict XVI a ajuns la Beirut vineri, 14 septembrie, pentru o vizită de 3 zile în care a semnat documentul „Ecclesia in Medio Oriente", elaborat de Suveranul Pontif pe baza celor 44 de probleme stabilite la Sinodul pentru Orientul Mijlociu, care s-a ţinut la Vatican în 2010. În timpul vizitei Papa a îndemnat la împăcare şi pace, în circumstanţele tensiunilor politice şi religioase din ultima perioadă.

El a fost întâmpinat de către preşedintele Libanului, Michel Sleiman, împreună cu un grup de lideri politici şi religioşi. „Creştinii şi musulmani îţi urează bun venit," l-a întâmpinat preşedintele, care şi-a exprimat speranţa că vizita Papei va mai calma spiritele din regiune.

Vizita Papei coincide cu protestele antiamericane din Orientul Mijlociu şi Africa faţă de filmul „Inocenţa musulmanilor", considerat antiislam, informează BBC. În Liban, liderul grupării radicale şiite Hezbollah i-a chemat pe musulmanii din toată lumea să iasă în stradă. Papa le-a spus jurnaliştilor că nu s-a gândit niciodată să îşi amâne vizita.

Vorbind la modul general despre legătura dintre violenţă şi extremismul religios, Papa a spus că „fundamentalismul este o falsificare a religiei şi este împotriva invitaţiei religiei de a împărtăţi pacea lui Dumnezeu în lume", citează Catholic Culture. Toţi liderii religioşi ar trebui să lupte pentru „purificare de aceste tentaţii".

Întrebat de către jurnalişti despre efectele valului de revolte cunoscut sub denumirea „primăvara arabă," Papa a declarat că „în esenţă, primăvara arabă este un lucru pozitiv, dorinţa de a avea democraţie, libertate, cooperare şi o nou identitate arabă". Dar a avertizat că apelul la revoluţie „riscă să uite un aspect, şi anume că dimensiunea fundamental a libertăţii este toleranţa."

În ceea ce priveşte măsurile pe care Biserica le poate lua pentru a calma tensiunile şi suferinţele din Orientul Mijlociu, Papa a spus că „trebuie infleunţată opinia publică". Liderii politici trebuie încurajaţi să caute pacea, dar mai ales creştinii ar trebui să fie activi în munca de caritate, de ajutorare a celor în nevoie şi suferinţă. În ultima zi a vizitei sale, Papa Benedict a oficiat o slujbă în aer liber, pe malul mării, la Beirut, la care au participat 350.000 de creştini şi musulmani din Liban şi din ţările vecine.

Papa Benedict le-a cerut participanţilor la slujbă să fie „adepţi ai păcii", pledând pentru încetarea violenţelor în Siria vecină. „Fie ca Dumnezeu să ofere Libanului, Siriei şi Orientului Mijlociu darul sufletelor paşnice, tăcerea armelor şi încetarea tuturor violenţelor", a spus Papa Benedict în predica rostită la Beirut.

„Sunt conştient de situaţiile dramatice în care se află multe persoane din regiune. Mă îngrijorez pentru cei care în căutarea unui loc liniştit, îşi părăsesc familiile şi profesiile şi trebuie să treacă prin chinul vieţii în exil," a mai declarat Suveranul Pontif.

Patriarhul Maronit al Libanului, Beshara Boutros al-Rai, a declarat pentru postul de radio al Vaticanului că vizita papală s-a concentrat pe rolul pe care Biserica din Orientul Mijlociu îl are şi cum trebuie să contribuie la un viitor fără războaie în regiune. Patriarhul vede documentul „Ecclesia in Medio Oriente", ca pe „un cadou divin venit într-un moment dificil, care va oferi soluţii la unele din cele mai importante probeleme cu care se confruntă creştinii din regiune."