Construirea de moschei în Moscova, o mişcare controversată

149

Ca urmare a dublării numărului de musulmani în ultimii trei ani, în Rusia, autorităţile moscovite au decis să ofere şase terenuri pentru construirea de moschei, spre indignarea naţioniştilor.

În prezent, există şase moschei în Moscova, dar acestea sunt prea puţine pentru cei 1,5 milioane de musulmani. De aceea, autorităţile sunt dispuse să ofere alte şase locaţii pentru consturirea de moschei, în diferite districte administrative ale capitalei, informează ziarul Izvestia.

De asemenea, o sursă din apropierea primarului a declarat că autorităţile urmează să dea curs şi altor solicitări din partea altor organizaţii aparţinând minorităţilor musulmane.

Ştirea nu a fost deloc pe placul naţioniştilor, care s-au opus vehement oricărei construcţii fără consultarea localinicilor din zonă. Aceştia speră că localnicii se vor împotrivi construirii unor moschei în apropierea blocurilor de locuinţe, deşi cele mai recente sondaje de opinie par să nu le susţină convingerea.

În Rusia, religia predominantă este creştinismul ortodox, cu o majoritate de 74%. Din anul 2009, numărul ortodocşilor a scăzut cu 6 procente, în timp ce numărul musulmanilor a crescut de la 3% la 7%. Datele aparţin unui sondaj de opinie efectuat în luna noiembrie, în rândul a 1.600 de persoane din 130 de oraşe, din 45 de regiuni ale ţării.