Mâna care te hrăneşte: un robot controlat de minte

126

O femie de 52 de ani, paralizată de la gât în jos, reuşeşte să se hrănească singură cu ajutorul unui braţ robotic pe care îl controlează cu ajutorul unor electrozi implantanţi în creier.

Jan Sheuermann a fost diagnostică cu o boală neurologică degenerativă acum 13 ani. Doctorii de la centrul medical al Universităţii Pittsburgh au reuşit să îi implanteze electrozi în creier pentru a putea direcţiona un braţ robotic foarte avansat. Electrozii sunt conectaţi la braţul robotic printr-un calculator care traduce semnalele primite de la creier.

„O înghiţitură mică pentru o femie, un pas mare pentru BCI       (Interfeţe Controlate de Creier)," a declarat femeia, luând o bucată de ciocolată de la braţul robotic.

Experţii sunt şi ei încântaţi deoarece este un pas uriaş înspre dezvoltarea prosteticelor care pot fi controlate direct de către creier. Doar luna trecută doctori din Elveţia au folosit electrozi implantaţi direct în retină pentru a-i da unui pacient orb abilitatea de a citi, scrie Daily Mail.

Dezvoltarea acestui tip de tehnologie este extrem de rapidă, iar oamenii de ştiinţă prezic că într-un final tehnologia ar putea fi folosită pentru a repune în funcţiune chiar şi muşchii paralizaţi ai unei persoane.Până atunci însă, se concentrează pe dezvoltarea unui tip de schelet robotic care să le permită paraplegilor să meargă.