După două voturi de veto, Rusia s-a răzgândit în privinţa Siriei

116

Rusia - care este aliat de mulţi ani al Siriei - şi-a exprimat ieri susţinerea faţă de rezoluţia Naţiunilor Unite de a pune capăt vărsării de sânge din Siria, care are ca miză îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad de la conducerea ţării, relatează CNN.

Rusia – care este aliat de mulţi ani al Siriei – şi-a exprimat ieri susţinerea faţă de rezoluţia Naţiunilor Unite de a pune capăt vărsării de sânge din Siria, care are ca miză îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad de la conducerea ţării, relatează CNN.

Primul ministru Serghei Lavrov a declarat că susţinerea acestei rezoluţii are ca scop creearea unui mediu prielnic pentru negocieri între sirieni, guvern şi toate grupurile din opoziţie asupra temelor cheie, negocieri conduse de Kofi Annan, secretarul general al ONU.

Schimbarea de opinie are loc la o zi după ce reprezentanţii internaţionali au afirmat că Rusia a cerut Siriei să permită ajutoarele umanitare. 

Rezoluţia propusă de ONU doreşte să realizeze un acord de pace în privinţa unor probleme precum încetarea focului şi permiterea accesului Crucii Roşii pentru ajutarea civililor sirieni.

Iniţial, Rusia s-a exprimat de 2 ori prin veto în privinţa proiectelor ONU care vizau Siria. Opoziţia vocală a Rusiei ar putea să atragă sacţiuni internaţionale asupra regimului de la Moscova.