Campanie de pace pe Facebook între israelieni şi iranieni

61

Într-o ţară în care niciun telefon israelian nu poate suna în Iran şi într-un timp în care declaraţiile de presă iraniene şi israeliene anunţă veşti de război, un israelian paşnic a întins o ramură de măslin spre iranienii de rând, prin intermediul site-ului de socializare Facebook.

Ronny Edry, un graphic designer israelian din Tel Aviv a dorit să transmită un mesaj de pace iranienilor. Astfel, el a pregătit câteva postere pe care le-a postat pe pagina de Facebook a şcolii lui design, care aveau mesajul „Iranieni, noi nu vă văm bombarda ţara niciodată. Vă iubim".  

Feedback-ul primit a fost unul copleşitor, pentru că în doar câteva ore posterele au primit mii de like-uri şi au fost distribuite de sute de ori. În plus, Edry a primit mii de mesaje de la iranieni care s-au alăturat campaniei lui. „Şi noi vă iubim. Mesajul tău ajunge departe, în ciuda cenzurii. Iar poporul iranian din afara regimului nu are resentimente faţă de nimeni, în special faţă de israelieni", scria un iranian într-unul dintre e-mailuri, citat de CNN.

Nu toate răspunsurile la campania lui Edry au fost pozitive. Pe aceeaşi pagină, un mesaj scria „Tot vom veni să vă bombardăm".

Programul de dezvoltare nucleară a Iranului este văzut ca o ameninţare de Israel şi de aliaţii săi occidentali. Deşi oficialii militari iranieni declară că programul nuclear are ca unic scop generarea de energie paşnică, Israelul acuză Iranul că ar realiza arme nucleare.

Un sondaj de opinie realizat printre israelieni de Institutul Dahaf în luna februarie a acestui an arată că doar 19% dintre israelini susţin atacarea Iranului. În plus, în timp ce 45% consideră că atacul ar slăbi guvernul iranian, 44% declară că un eventual atac ar întări puterea statului iranian.