Forbes: Putin, cel mai puternic om al planetei. Din nou

1482

Putin conduce, pentru al doilea an consecutiv, topul celor mai puternici oameni ai planetei alcătuit de revista Forbes. Cum poate fi explicat succesul liderului de la Kremlin?

„Nimeni nu ar îndrăzni să spună că Putin este un băiat de treabă. Și totuși, ca șef necontestat și imprevizibil al unui stat cu resurse energetice și forţă nucleară, nimeni nu l-ar putea considera slab”, susţine editorialistul Forbes care anunţă clasamentul celor mai puternici oameni ai planetei.

Deci, cine este mai puternic: conducătorul omnipotent al unei ţări erodate, dar încă arţăgoase, sau liderul stingher al celei mai impunătoare ţări din lume? se întreabă mai departe editorialisul revistei americane.

Un clasament cu surprize

Votul acordat de Forbes surprinde din nou. Potrivit clasamentului, liderul de la Kremlin îl devansează din nou pe Barack Obama. Același fapt s-a petrecut și anul trecut, când Forbes a apreciat că Putin a gestionat criza din Siria mai bine decât omologul său american, reușind astfel să îl devanseze.

De data aceasta surpriza este mai mare, fiindcă vine pe fondul anexării Crimeei, al conflictului din Ucraina și al controversatului accident aviatic soldat cu moartea celor aproximativ 300 de pasageri. Sau poate că tocmai acest parcurs de forţă l-a ajutat pe Putin să își consolideze poziţia.

Interesant este că pe locul al treilea în clasamentul Forbes se situează președintele chinez Xi Jinping. Abia pe următoarele două poziţii figurează papa Francisc și cancelarul german Angela Merkel.

Însă și mai surprinzător este faptul că pentru prima dată în clasament apare liderul grupării radicale Statul Islamic, irakianul Abou Bakr al-Baghdadi, acesta figurând pe locul 54.

Forbes evaluează puterea, nu influenţa

Agerpres redă știrea considerându-l pe Putin în topul „celor mai influente persoane din lume”. De fapt, Forbes face un top al persoanelor care au putere. Clasamentul este rezultatul unui vot exprimat de un număr de redactori ai revistei, care iau în considerare mai multe aspecte, precum resursele financiare, aria de aplicare și utilizare a puterii, dar și numărul de persoane asupra cărora cel în cauză are un impact.

Reprezentanţii Forbes chiar au menţionat că nu este un clasament al celor mai influente persoane și nici nu este un fel de binecuvântare acordată sistemului politic pe care acestea l-au stabilit. Pe scurt: este o evaluare a puterii pe care aceste persoane o deţin. „Noi insistăm pe oamenii care deţin o putere prin care modelează lumea, afectează oameni, pieţe, armate și minţile oamenilor”, susţine revista americană.

De aceea topul nu conţine doar oameni politici. De exemplu, pe locul 6 apare Bill Gates. Mai jos în listă este și Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook). În clasament se regăsesc miliardari, directori de companii, filantropi sau antreprenori.

Cât de puternică este puterea?

Care este natura puterii? Banii, forţa militară sau autocraţia? Sau poate câte ceva din fiecare? Dacă este analizată situaţia ocupanţilor podiumului, s-ar putea concluziona că în niciun caz democraţia nu constituie un criteriu pentru stabilirea puterii. Poate a influenţei, dar nu a puterii.

De altfel, Forbes încerca în 2009 (atunci când lansa acest clasament) să răspundă la această întrebare spinoasă: Care este adevărata natură a puterii? Sau, mai bine spus, este legitimă compararea șefilor de stat cu figuri religioase și persoane care au acţionat la limita legii? „Noi încercăm”, a fost răspunsul sec oferit de Forbes.

După cum arată clasamentul, Putin pare să fie mai puternic decât Francisc. Este însă și mai influent? Cine are rezultate mai bune pentru societate?

Putin, simpatizat și în ţările democratice

Deocamdată, Putin domină. Potrivit unui sondaj YouGov/Economist, citat de Washington Examiner, până și americanii îl apreciază mai mult pe liderul de la Moscova. Realizatorii sondajului leau propus americanilor să compare calităţile de lider ale preşedinţilor Statelor Unite şi ai Rusiei. Majoritatea respondenţilor, 78%, l-au pus pe Putin pe primul loc. Doar 45% consideră că Obama este un politician puternic, iar 55% consideră că el este „foarte slab”.

Nu mai surprinde că liderii Rusiei și Chinei domină podiumul. Obama chiar pare stingher printre ei. Este adevărat că deciziile lui oscilante i-au determinat depunctarea, mai ales în faţa electoratului.

Nu este foarte sigur dacă americanii chiar și-ar dori un președinte precum Putin. Singura certitudine este că nu și-l mai doresc pe Obama. Dincolo de dificultăţile lor interne, nu poate trece neobservată totuși simpatia americanilor pentru un președinte autoritar. Dar dacă l-ar avea, ar mai fi încântaţi?

Poate că această situaţie servește ca argument în favoarea ideii că regimurile de autoritate au o anumită cotă de atractivitate. Astfel ar fi explicabil și faptul că puterea în viziunea Forbes este evaluată în contextul manierei în care este exercitată și concretizată, și nu prin prisma efectului benefic pe care îl implică. În sens contrar, chiar am avea o problemă de definire a puterii.