Noile tehnologii, ameninţări serioase pentru sănătatea mintală

2223

Sănătatea mintală a copiilor şi a tinerilor poate fi în mod grav afectată de jocurile video violente, de schimbul de imagini indecente sau de mesajele cu conţinut obscen, spun experţii.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă în urma creşterii numărului de cazuri cu probleme psihice în rândul minorilor. La factorii care pot declanşa problemele psihice se adaugă şi agresiunea virtuală, sau cyberbullying. Aceasta poate presupune, printre altele, mesaje de ameninţare, postarea fotografiilor personale de către alţii pe site-uri pornografice, folosirea contului de email, furtul parolei, trimiterea de mesaje în numele altuia sau postarea pe bloguri a informaţiilor personale sau false cu intenţia de a afecta reputaţia cuiva, potrivit suntparinte.ro.

Comisia care se ocupă cu cercetarea acestor probleme susţine că reţelele sociale şi cultura digitală fac parte din viaţa copiilor şi a tinerilor, având potenţialul de a mări în mod semnificativ stresul, nivelul lor de agresivitate şi cyberbullying-ul, notează The Guardian. Sarah Wollaston, preşedinta comisiei, a atras atenţia şi asupra sexting-ului (termen provenit din alăturarea cuvintelor sex şi texting), care implică trimiterea de sms-uri sau de imagini indecente prin telefon. Odată trimisă o fotografie sau un mesaj, acestea nu îi mai aparţin expeditorului, care nu mai poate controla nici modul în care vor fi folosite şi nici cel în care îi vor afecta reputaţia.

Profesorul Manfred Spitzer, neurolog şi director medical al Spitalului Universitar Psihiatric din Ulm, Germania (autor al cărţii Demenţa digitală. Cum devenim nebuni noi înşine şi copiii noştri), susţine că utilizarea prea frecventă a internetului afectează, printre altele, capacitatea de gândire şi de concentrare a oamenilor. La sfârşitul lunii octombrie 2011, aproximativ 1.000 de specialişti în internet au participat la un sondaj în legătură cu impactul lumii digitale asupra capacităţilor mintale ale generaţiilor viitoare. Aproape în unanimitate, aceştia au afirmat că peste câţiva ani creierul adolescenţilor şi al tinerilor va fi „legat în reţea”, lucru care va avea consecinţe neplăcute. Printre acestea, probleme legate de memorie şi pierderea capacităţii de gândire şi interacţionare faţă către faţă.

Spitzer afirmă că digitalizarea lumii nu afectează doar sănătatea mintală, ci şi pe cea fizică. Numeroase studii în acest sens arată că insomnia, depresia şi dependenţa se află printre consecinţele periculoase ale folosirii excesive ale dispozitivelor digitale. Izolarea socială şi anxietate, de asemenea, sunt întâlnite în cazul persoanelor dependente de lumea digitală. Cei care îşi petrec majoritatea timpului utilizând dispozitive digitale se înscriu pe „o spirală descendentă la capătul căreia nu se află doar depresie şi izolare socială, ci şi multe boli fizice care ating sistemul cardiovascular, muscular şi scheletic până la demenţă”, spunea Spitzer.

În cazul copiilor şi al tinerilor, soluţia o deţin părinţii, deoarece ei sunt în măsură să limiteze utilizarea mijloacelor digitale. Potrivit lui Spitzer, „fiecare zi pe care a petrecut-o un copil fără dispozitivele digitale este un timp câştigat”, lucru care este valabil pentru întreaga societate.