Furia la Moscova după atentatul de la metrou

22

    Rușii nu cred în promisiunea primului ministru Vladimir Putin care a jurat ieri că îi va căuta „și în gaură de șarpe” pe cei vinovaţi de atacurile teroriste de la metroul din Moscova, se arată într-un articol publicat de Washington Post.

    După o zi naţională de doliu, moscoviţii s-au întors la metrou. Însă lucurile nu sunt nici pe departe reintrate în ritmul normal. Dacă până ieri, discuţiile publice erau concentrate pe modalităţile în care autorităţile de la Kremlin ar putea răspunde atacurilor, în prezent rușii se întreabă dacă securitatea rusă ar fi putut preveni atacul.

    Pe blogul președintelui rus Dmitri Medvedev numeroase persoane acuză poliţia rusă că este mai degrabă interesată să ia mită decât să oprească teroriștii. Alţii se întreabă de ce nu au fost instalate echipamente de detectare a explozibilului, așa cum fusese promis după ultimul atac cu bombă care a avut loc la metroul din Moscova acum șase ani.    Tensiunea opiniei publice este cu atât mai pronunţată cu cât mass media raportează informaţii potrivit cărora teroriștii ceceni, consideraţi responsabili pentru atacurile de luni, se pregătesc de represalii. Potrivit themoscowtimes.com, presa rusă relatează despre înfiinţarea a două școli pentru instruirea teroriștilor kamikaze, în Caucaz.   

    Strategia Rusiei cu privire la republicile majoritar musulmane din sudul Rusiei a variat foarte puţin în ultimii zece ani, scrie LA Times. Răspunsul la violenţă a fost violenţa. Atacurile din metrou, apartamente sau școli au fost întimpinate cu desfășurări ale forţelor armate, dispariţii și morţi. „Distrugem teroriștii și teroriștii continuă să ne distrugă,” a declarat președintele Medvedev. „Dar este mult mai dificil să creezi condiţii corecte și moderne pentru educaţie, pentru desfășurarea afacerilor, pentru distrugerea clanurilor de corupţie sau violenţă.”    Ghenadi Gudkov, fost colonel KGB, șeful Comisiei de Securitate a Dumei, Camera inferioară a Parlamentului rus a recunoscut într-un interviu că autorităţile de impunere a legii au ajutat la radicalizarea opiniilor în Caucaz, deoarece au abuzat de drepturile oamenilor. „Nu acţiunea dură împotriva terorismului alimentează tensiunea, ci violarea drepturilor omului care are loc atunci când  organele legii și structurile de putere acţionează incorect,” a spus Genadi, adăugând că „populaţia suferă azi din cauză că organele de impunere a legii acţionează fără lege.”