Mii de ruşi protestează pe străzile Moscovei

289

Duminică, la marşul care a avut loc în centrul Moscovei, au participat mii de persoane în semn de protest faţă de implicarea Rusiei în conflictul separatist din Ucraina.

Manifestaţia numită „Marş pentru pace” a adunat câteva mii de persoane, care au traversat străzile capitalei cu slogane „NU războiului din Ucraina!” şi „Stop minciunilor lui Putin!” Deşi numărul protestatarilor furnizat de către poliţie şi acela furnizat de către organizatori diferă, se pare că aceasta a fost cea mai mare manifestaţie împotriva preşedintelui Putin şi a acţiunilor sale de când a venit pentru a treia oară la putere, în luna mai 2012, notează Mediafax.

Putin şi guvernul său susţin că Rusia nu este implicată în conflictul militar din estul Ucrainei, dar atât Kievul şi Occidentul, cât şi protestatarii de ieri îi acuză de susţinerea insurgenţilor separatişti. Unul dintre organizatorii evenimentului, Alexandr Ryklin, spunea că Rusia este văzută de către restul lumii ca un agresor, lucru pe care nici aceasta nu îl dezminte, ci îl arată în mod deschis.

Potrivit lui Serghey Davidis, unul dintre organizatorii marşului, există diferenţe enorme în mijlocul societăţii ruse în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, motiv pentru care era previzibilă apariţia provocărilor sau conflictelor. Marşul păcii a avut parte şi de câteva incidente, deoarece partizanii insurgenţilor proruşi au organizat o contramanifestaţie. Câţiva dintre aceştia au reuşit să se infiltreze printre militanţii pentru pace şi să arunce cu roşii în liderii opoziţiei ruse.

„Dacă suntem atât de mulţi aici înseamnă că există oameni care, în ciuda maşinăriei de propagandă a statului, au o altă opinie. Suntem dispuşi să ne apărăm punctul de vedere, chiar dacă suntem provocaţi”, declara unul dintre participanţii la manifestaţie. Organizatorii acesteia au cerut guvernului să înceteze „politica agresivă şi iresponsabilă” în Ucraina, deoarece în acest fel Rusia ar deveni şi mai izolată pe plan internaţional, printre altele.

Manifestaţii similare au avut loc şi la Sankt Petersburg şi în alte oraşe din Rusia, dar şi în sud-estul Ucrainei, la Harkov şi Dnepropetrovsk, notează rferl.org. Coincidenţă sau nu, pe 21 septembrie s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Păcii.

Foto: Bogomolov.PL