3 superputeri ale fructelor de avocado

2798

Fructele de avocado sunt cu siguranţă printre cele mai delicioase și, totodată, cele mai hrănitoare fructe din lume. Nutriţioniștii le recomandă ca superalimente, pentru beneficiile pe care le au asupra sănătăţii.

Fructele de avocado câștigă primul loc în topul „grăsimilor bune” și sunt printre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi, care protejează împotriva îmbătrânirii și a bolilor, dar conţin și 20 de vitamine și minerale.

Printre cele mai importante beneficii ale sale se numără faptul că substanţele care îl compun ajută în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, în mod special prin reducerea semnificativă a nivelului colesterolului. Studii diferite au arătat că aceste fructe pot reduce nivelul trigliceridelor cu până la 22%, al colesterolului LDL cu până la 22% și pot crește nivelul colesterolului bun, HDL, cu până la 11%, scrie Authority Nutrition.

Mai mult decât atât, se pare că atunci când adăugăm avocado la o mâncare nesănătoasă, acesta are potenţialul de a mai anula din efectele negative ale respectivei mâncări. De exemplu, dacă adăugăm jumătate de fruct la un burger, acesta reduce producerea compușilor care contribuie la inflamare, îmbunătăţește circulaţia sangvină și, deși este considerat un fruct gras, nu duce la creșterea nivelului de trigliceride faţă de cât o face burgerul singur, scrie Time.

Un alt mare atribut al acestui fruct este că ajută la prevenirea cancerului. Avocado este bogat în substanţe fitochimice, acele substanţe nenutritive din plante care au rol de protecţie și prevenire a bolilor. O echipă de cercetători care a examinat caracteristicile preventive ale fructului a ajuns la concluzia că ar putea oferi un avantaj strategic în dieta pentru prevenirea cancerului.

În plus, mai există un mecanism prin care fructul de avocado poate servi acestui scop. Într-un studiu realizat în statul american Ohio, s-a observat că atunci când bărbaţii și femeile au adăugat la salată 2,5 linguriţe de avocado, au absorbit de 8 ori mai mult alpha-caroten și de 13 ori mai mult beta-caroten, fitonutrienţi despre care se știe că ajută la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Avocado este și un aliat important pentru menţinerea greutăţii optime. Un studiu publicat în Nutrition Journal a arătat că oamenii care mănâncă avocado tind să aibă greutatea corporală, indicele de masă corporală și circumferinţa taliei mai mici decât cei care nu obișnuiesc să consume, scrie Medical News Today. Este surprinzător că un aliment atât de bogat în grăsimi este considerat bun pentru pierderea în greutate, însă cercetările au arătat că acizii grași monosaturaţi sunt mai degrabă folosiţi pentru energie decât înmagazinaţi ca grăsime corporală.

Nu în ultimul rând, avocado este benefic și datorită faptului că oferă o senzaţie de saţietate pentru un timp îndelungat. Într-un studiu recent s-a observat că adăugarea unei jumătăţi de avocado la mese a rezultat într-o creștere semnificativă a senzaţiei de saţietate și o reducere a dorinţei de a mânca cu până la 4-5 ore.

Foto: Wikimedia Commons