Moldovenii, cel mai ridicat nivel de euroscepticism al deceniului

146

După 2 secole de când Basarabia a fost anexată la Rusia, câştigarea alegerilor prezidenţiale din martie a.c. de către pro-europeanul Nicolae Timofte părea să dea speranţe unioniştilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Se pare însă că moldovenii sunt acum, la două luni de la alegeri, mai sceptici ca niciodată, conform datelor unui barometru de opinie publică. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 38% dintre voturi s-ar îndrepta spre Partidul Comunist Moldovenesc, iar politicianul care se bucură de cea mai mare încredere politică este Vladimir Voronin – fost preşedinte al Republici Moldova – care ar fi votat de 18% dintre respondenţi.

Dintre liderii internaţionali, moldovenii au cea mai mare încredere în Vladimir Putin (78%), urmat de Barack Obama şi Traian Băsescu. În ceea ce priveşte aderarea la una dintre organizaţiile internaţionale, 38% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamalã Rusia-Belarus-Kazahstan şi doar 35% pentru aderarea la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte aderarea la NATO, moldovenii ar vota împotriva acestei decizii.

În plus, cei care se opun aderării la UE numără 30% din totalul respondenţilor, cel mai ridicat nivel de euroscepticism de după anul 2002.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1055 de persoane, cu o marjă de eroare de +/-3%.