Japonia înregistrează o creştere economică exemplară

63

La un an de la cutremurul şi tsunami-ul care au devastat Japonia, ţara înregistrează o creştere economică care întrece, surprinzător, expansiunea multora dintre marile ţări industrializate ale lumii.

Economia Japoniei a crescut cu 1,0% între ianuarie şi martie, comparativ cu trimestrul anterior, o expansiune care, extrapolată, se traduce într-o creştere anuală de 4,1%, potrivit Cabinetului ţării. Ţara a întrecut astfel SUA, cu o creştere anuală estimată la 2,2%, şi a luat-o şi înaintea unor ţări precum Germania, Marea Britanie şi Franţa.O revenire a consumului privat a ajutat în mod semnificativ la această creştere, informează BBC. Cu toate acestea, analiştii sunt încă rezervaţi în privinţa viiorului, mai ales având în vedere încetinirea creşterii în SUA, Europa şi China.

„Datele nu schimbă perspectiva asupra viitorului economiei”, a declarat Takeshi Minami, expert în cadrul Institutului de Cercetare Norinchukin din Tokio. Consumul privat „se dovedeşte a fi robust, însă cheia sustenabilităţii refacerii economice depinde de recuperarea puterii exporturilor”, a conchis specialistul în economie.