Planul Rusiei pentru a menţine Moldova sub influenţa sa

120

Alegerea unui preşedinte pro-european la Chişinău şi manifestaţiile unioniste tot mai îndrăzneţe ale unor formaţiuni politice deranjează în mod vizibil Federaţia Rusă, care se pare că a pregătit un plan pentru a păstra Republica Moldova în sfera ei de influenţă, informează Deutsche Welle.

Ca să se asigure că va reuşi să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă, Kremlinul l-a delegat pe fostul său ambasador la NATO, Dmitri Rogozin, în funcţia de „reprezentant special al preşedintelui rus în Transnistria", decizie pe care analiştii politici de la Chişinău o consideră un preludiu al viitoarei recunoaşteri oficiale a autoproclamatei republici transnistriene.

Mai mult, unul dintre autorii Codului vamal al Uniunii Euro-Asiatice, Yurii Kojankov, a declarat la Ialta, în cadrul unui seminar organizat de Institutul CSI de la Moscova, că „în perspectivă, Transnistria ar putea deveni membru al Uniunii Euro-Asiatice" – structură creată de Moscova, în baza căreia, potrivit analiştilor politici, noul preşedinte rus Vladimir Putin intenţionează să refacă Uniunea Sovietică.

Toate aceste evenimente au determinat Kremlinul să apeleze la „acoliţii locali daţi uitării de aproape un deceniu", după cum relatează tot Deutsche Welle. Printre măsurile provocate de Kremlin se numără:

– anunţul public al Partidului Comuniştilor (principala forţă de opoziţie din ţară) prin care reprezentanţii partidului nu recunosc actualul parlament şi nici pe preşedintele în funcţie;

– arborarea steagului roşu-albastru (drapelul istoric al Moldovei medievale) pe clădirile administrative din municipiul Bălţi şi din raioanele Edineţ, Cahul, Soroca şi Cimişlia (cu administraţii comuniste);

– solicitarea demisiei ministrului educaţiei, din cauza deciziei de a reintroduce disciplina „Istoria Românilor" în programul şcolar.

Argumentele anti-româneşti de mai sus sunt atribuite tot mai des celor care invocă „pericolul unionist" – acelaşi care a stat şi la baza războiului de la Nistru din 1992. Pericolul unionist este o expresie ce face trimitere la toate încercările de a lega Republica Moldova de România, unificare ce constituie obiectivul unor mișcări politice din ambele ţări.