Rusia ameninţă cu acţiuni militare preventive împotriva scutului antirachetă

126

Rusia ameninţă cu amplasarea unor sisteme ofensive împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat, joi, într-o conferinţă la Moscova, şeful Statului Major rus, relatează Huffington Post.

„Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă”, a declarat generalul Makarov, care a ţinut să sublinieze că această măsură va fi luată doar în cazul unei agravări a situaţiei.

Încă de anul trecut, președintele atunci în funcţie, Dmitri Medvedev, a avertizat că Rusia va lua măsuri militare dacă nu va ajunge la un acord cu Statele Unite și NATO în privinţa scutului antirachetă.

Ministrul rus al Apărării, Anatoly Serdyukov, a declarat, marţi, că discuţiile între Moscova și Washington pe acest subiect se apropie de „un punct mort”.

„Nu putem pur și simplu să respingem lipsa de încredere care este de decenii și să devenim complet alte persoane”, a mai spus Ministrul apărării, adresându-se oficialilor din partea NATO și SUA. „De ce îmi cer mie și colegilor mei ruși să respingem lipsa de încredere? Mai bine vă uitaţi singuri în oglindă.”

Delegatul special din partea Departamentului de Stat al SUA, Ellen Tauscher, a răspuns, spunând că niciuna dintre ţări nu își permite o altă cursă a înarmării și că va fi nevoie de un salt de credinţă politică pentru a asigura siguranţa generaţiilor viitoare.

Conferinţa „Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate” este organizată joi şi vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi OSCE.