Rusia aprobă o lege a amnistiei de care ar putea beneficia mii de deţinuţi

15

Deputaţii ruși au aprobat o lege a amnistiei de care ar putea beneficia mii de deţinuţi, printre care membrele grupului contestatar Pussy Riot și cei ai Greenpeace.

Ieri, 18 decembrie, 446 de deputaţi din cei 450 ai Dumei au aprobat o lege privind amnistia, ocazie care a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei. Această lege vizează aproximativ 25.000 de persoane, mult mai puţin decât prevedea textul iniţial al legii, de care ar fi putut beneficia cei aproximativ 700.000 de deţinuţi politici ai Rusiei, notează Mediafax.

Legea prevede amnistierea persoanelor condamnate la pedepse mai mici de cinci ani, categorie în care se încadrează membrele Pussy Riot și cei 30 de membri ai echipajului Greenpeace, interceptat în septembrie, în Arctic. De această lege ar mai putea beneficia și minorii, și adulţii cu vârste peste 60 de ani, mamele cu copii minori, persoanele cu handicap, poliţiștii și militarii.

Echipajul Greenpeace a fost arestat în septembrie, după o acţiune împotriva unei platforme petroliere în zona rusă a Oceanului Arctic, inculpaţi iniţial pentru piraterie și apoi pentru huliganism. În noiembrie, au fost puși în libertate provizorie.

Maria Alehina și Nadejda Tolokonnikova, membre ale grupului protestatar Pussy Riot, au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru că au cântat o „rugăciune punk" împotriva lui Vladimir Putin, în Catedrala din Moscova, în luna februarie 2012.