O activistă pentru drepturile homosexualilor, la Jocurile Olimpice din Rusia

10

Președintele american, Barack Obama, a anunţat că din delegaţia americană la Jocurile Olimpice de la Sochi va face parte și o activistă pentru drepturile gay.

Obama a dorit să trimită un mesaj clar Rusiei, sprijinind atleţii homosexuali care vor face parte din delegaţia americană pentru Jocurile Olimpice din luna februarie. Billie Jean King, fostă campioană de tenis, homosexuală, va face parte din delegaţia care va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice, potrivit informaţiilor furnizate de Casa Albă, notează Mediafax.

Din delegaţie vor mai face parte și Janet Napolitano, secretarul pentru Securitatea Internă, Michael McFaul, ambasadorul SUA la Moscova, Rob Nabors, consilierul prezidenţial și Brian Boitano, fost campion la patinaj artistic. Pentru ceremonia de încheierea a Jocurilor Olimpice, delegaţia va fi condusă de subsecretarul de Stat, William Burns. Din aceasta va face parte, de asemenea, și Caitlin Cahow, campioană olimpică la hockey, homosexuală, printre alţii.

Este pentru prima dată, din anul 2000, când nu vor participa la ceremoniile de deschidere sau închidere ale unor Jocuri Olimpice nici președintele în funcţiune, nici vicepreședintele și nici Prima Doamnă. Anul trecut, Michelle Obama a condus delegaţia americană la Jocurile Olimpice de la Londra, iar în anul 2008, George W. Bush a fost prezent la cele din Beijing. Prin această decizie, Obama se alătură Franţei și Germaniei, care au anunţat că nici François Hollande și nici Joachim Gauck vor fi prezenţi la ceremonia de dechidere, pentru a manifesta nemulţumirea faţă de politica în ceea ce privește perechile homosexuale a guvernului rus.

Rusia a fost criticată de către marile naţiuni pentru legislaţia ei împotriva homosexualităţii. Potrivit acesteia, este interzisă propaganda homosexuală, care promovează relaţiile sexuale neconvenţionale și adoptarea copiilor de către homosexuali.