Dulciurile de Crăciun, un pericol pentru sănătatea dentară

39

Persoanele care consumă în exces dulciuri în perioada sărbătorilor se expun unui risc crescut de carii, mai ales în condiţiile în care, în prezent, se consumă zilnic produse care odinioară se consumau doar de Crăciun.

Pentru a păstra dentiţia până la o vârstă înaintată, se recomandă limitarea aportului de zahăr la mai puţin de 5% din caloriile zilnice, pentru a reduce la minimum riscul de carii dentare de-a lungul vieţii, potrivit Paula Moyniham, profesor de nutriţie și igienă orală. Oamenii ar trebui să aleagă produsele cu un conţinut mai scăzut în zaharuri adăugate, iar acestea să fie disponibile oriunde, în școli, magazine și la locul de muncă, notează Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au constatat în urma studiului lor că persoanele care își obţineau 5% din energia zilnică din alimente precum: sucuri naturale, miere, fără zaharuri adăugate artificial aveau șanse mult mai mari de a avea dinţi sănătoși până la sfârșitul vieţii.

Studiul, publicat în Journal of Dental Research, a relevat o legătură între consumul de zahăr și carii. De asemenea, s-a constatat o legătură importantă între reducerea cantităţii de zahăr și sănătatea dentară. Doza zilnică prevăzută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din 1990, este de aproximativ 13 linguriţe, dar cercetătorii britanici recomandă reducerea acesteia la jumătate.