Rusia este copleșită de corupţie

160

Săptămâna aceasta a avut loc Reuters Russia Investment Summit. Una din probleme capitale ale ţării este corupţia. Consilierul principal pe probleme economice de la Kremlin a avertizat că „am putea ajunge în situaţia în care nu vom putea înainta în lupta cu corupţia. Acesta este un risc cu mult mai important decât oricare altul."

Majoritatea participanţilor la summit (12-14 septembrie) au fost optimiști cu privire la capacităţile Rusiei de a-și reveni, după alegeri. Rusia va avea alegeri parlamentare în decembrie, iar în martie anul viitor alegeri prezidenţiale. Unul dintre ei a fost ministrul de finanţe al Rusiei a spus că așteaptă ca, după, să aibă loc o reformă, în special în ceea ce privește cheltuielile făcut de stat.

Au fost însă și voci care au exprimat opinii contrare. „Știm cu toţi foarte bine că fondurile de la buget sunt cheltuite ineficient", a spus șeful UniCredit din Rusia, Mikhail Alexeyev. „Se pierde în continuare o sumă uriașă de bani."

Întrucât nu se prevede o reducere a cheltuielilor, cei mai mulţi se tem de creșterea taxelor. „Guvernul se va confrunta cu dificultatea de a tăia din cheltuieli, indiferent de cât de multe voturi va primi noul președinte. Singura soluţie va fi să crească taxele", e de părere magnatul metalelor Vladimir Potanin, al patrulea bogătaș al Rusiei.

„Nimeni nu a mai scos o vorbă despre corupţie în ultima vreme", a observat Potanin, referindu-se la unul din principalele puncte ale platformei electorale ale lui Medvedev din 2008. Medvedev a promis eradicarea corupţiei, dar recent a recunoscut că s-au făcut doar mici progrese în acest domeniu.

Unul dintre jucătorii cei mai promiţători din piaţa investitorilor, Prosperity Capital care gestionează fonduri de 5 miliarde de dolari, recunoaște de asemenea riscul dat de corupţie. „Rușii se tem de inflaţie și vor ca cineva să facă ceva în privinţa corupţiei", e de părere Liam Halligan, economistul șef al Prosperity Capital.

Concluzia evenimentului a fost că, dacă Rusia dorește să-și reformeze economia trebuie să elimine corupţia. Alternativa ar însemna ani buni de deficit bugetar, conform opiniei mai multor bancheri și oameni de afaceri participanţi.

Corupţia este văzută de investitori ca fiind piatra de poticnire care blochează Rusia – cel mai mare producător de energie din lume – în atragerea de investiţii străine directe. Pe de altă parte corupţia este motivul central pentru care mulţi investitori au părăsit deja ţara.

O serie de analiști sunt de părere că economia gri a Rusiei are aproape dimensiunile PIB-ului. Arkady Dvorkovich, consilierul principal pe probleme economice al Kremlinului e de părere însă că raportul e mult mai mic, economia gri fiind doar un sfert din PIB. Totuși și el recunoaște: „Am putea ajunge în situaţia în care nu vom putea înainta în lupta cu corupţia. Eu cred că acesta este un risc cu mult mai important decât oricare altul."

„Nu reușim să-i mai facem faţă. Corupţia este o capcană prin care ne vom distruge ţara", confirma în urmă cu câteva luni deputatul din Duma de stat Gennady Gudkov, prezent la un miting de protest împotriva corupţiei. (vezi video).

O soluţie a eliminării corupţiei pare a fi privatizarea, întrucât firmele private luptă mult mai bine cu corupţia decât monopolurile de stat. Alţii cred că nimic nu se schimbă doar prin simpla privatizare atâta timp cât statul își menţine dreptul de a numi directorii executivi. Magnatul Potanin propune un compromis: „Dacă nu se poate lichida inflaţia și corupţia, atunci măcar să fie reduse de la două cifre la una singură."

Percepţia rușilor cu privire la cei mai corupţi oameni din ţară îi indică în top pe politicieni, funcţionarii publici și poliţiști. Presa internaţională a scrie deseori în termeni categorici despre corupţia din Rusia. Un articol publicat de Reuters poartă titlul „Opriţi furtul! – Reforma de care Rusia are cea mai mare nevoie". Un articol din Forbes abordează aceeași problemă sub titlul „Plaga Rusiei este corupţia".

Conform unui raport din 2010 al Transparency International , Rusia este cel mai corupt stat din G20. Într-un top internaţional ea ocupă locul 154 din 178 de state. Pe o scară de la 10 (curat) la 0 (foarte corupt), indexul Rusiei este de 2,1. Acesta o face ţara cu cea mai mare corupţie dintre statele mari ale lumii. Pentru comparaţie, SUA au 7,1. În topul statelor se află ţări ca Danemarca sau Noua Zeelandă și Singapore, care au 9,3.