Rusia: Suntem gata să reluăm cursa înarmărilor

18

Cursa înarmării va fi relansată de Rusia în cazul în care nu se ajunge la un acord cu NATO privind amplasarea unui scut antirachetă în Europa, a avertizat Ministrul rus al Apărării, la Bruxelles.

Anatoli Serdiukov a atras atenţia asupra dificultăţilor întâmpinate de Rusia și NATO în procesul de găsire a unui plan comun privind instalarea sistemului antirachetă în Europa, informează Mediafax.

„Divergenţele sunt substanţiale. Este vorba în primul rând de garanţiile care exclud posibilitatea folosirii scutului european pentru interceptarea rachetelor intercontinentale ruseşti", a declarat ministrul rus.

Cooperarea Rusiei cu NATO în privinţa amplasării unui scut antirachetă pe continentul european a fost convenită la Lisabona, cu prilejul summitului din noiembrie 2010. Serdiukov a atras însă atenţia că nu s-au realizat progrese în acest sens și că, în consecinţă, armata rusă este gata să reacţioneze vizavi de amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în apropiere de frontierele rusești.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, în 2010, că instalarea sistemului antirachetă în Europa trebuie să se supună unor reguli precise. În cazul în care nu se va ajunge la un plan de cooperare cu NATO în această chestiune, Medvedev a avertizat că Rusia va fi obligată să întreprindă demersuri reciproce.

(Foto: dalje.com)