Zilele lui Gadhafi sunt numărate

15

Liderul libian Gadhafi a devenit o ţintă legitimă, afirmă un oficial NATO citat de CNN. „Zilele lui sunt numărate”, confirmă secretarul de stat american.

Într-o declaraţie publică Gadhafi a anunţat în cursul zilei de marţi că „nu se va preda" în ciuda bombardamentelor NATO care vizează reședinţa sa din Tripoli și alte centre de comandă ale administraţiei libiene. În schimb secretarul general NATO a declarat o zi mai târziu că este timpul pentru a face planuri post-Gadhafi pentru că „regimul terorii lui Gadhafi va ajunge la un sfârșit". „Zilele lui Gadhafi sunt numărate", a confirmat ministrul american de externe Hillary Clinton.

Deși mandatul NATO este acela de a proteja civilii, nu de a-l elimina de la putere pe Gadhafi, mai mulţi lideri internaţionali, în frunte cu Barack Obama s-au exprimat deschis în favoarea plecării de la putere a liderului libian. Bombardamentele NATO asupra Libiei au început pe 31 martie și organizaţia a anunţat recent că își va extinde misiunea pentru 90 de zile. Până acum au fost lansate peste 10.000 de lovituri aeriene și au fost distruse peste 1.800 de ţinte militare.

Ca o măsură suplimentară de luptă împotriva regimului libian, SUA alături de mari puteri europene ca Franţa și Italia și alţi donatori internaţionali au căzut de acord joi să ofere un ajutor de 1,3 miliarde de dolari rebelilor în eforturile acestora de a contracara acţiunile administraţiei de la Tripoli.