Prima vacă clonată ce va da lapte asemănător celui uman

113

Un laborator argentinian a anunţat că a clonat prima vacă din lume ce poate da lapte cu calităţi asemănătoare laptelui matern produs de organismul uman.

„Vaca clonată, pe nume Rosita ISA, este prima bovină din lume care încorporează gene umane ce conţin proteinele prezente în laptele matern uman", a anunţat Institutul Naţional de Tehnologie Agricolă din Argentina, citat de AFP. Rosita ISA s-a născut pe 6 aprilie. Când va deveni adultă, „această vacă va produse lapte similar celui matern uman", s-a mai arătat în declaraţia de presă. Cercetătorii argentinieni au mai spus că „ţinta noastră a fost aceea de a ridica nivelul valorii nutriţionale a laptelui de vacă adăugându-I două gene umane" care au rol specific în protecţia anti-bacteriană și anti-virală.

Clonarea a fost rezultatul unui process de colaborare între Institutul Naţional de Tehnologie Agricolă din Argentina și Universitatea Naţională San Martin. Prima vacă transgenică ce a produs un lapte îmbogăţit cu proteine pentru a fi asemănător celui uman a fost Rosie, în 1997. Experimente de calibrul celui argentinian au avut loc recent și în China care a anunţat tot în această săptămână că are aproximativ 300 de exemplare bovine ce produc lapte cu aceleași calităţi.  Dacă produsele vor fi aprobate pe piaţă, ele ar putea apărea cel mai devreme în 3 ani, spun producătorii chinezi.

Problemele etice par a nu fi luate în seamă deocamdată. Directorul proiectului de cercetare chinez, profesorul Li Ning, a declarat: „Sunt 1,5 miliarde de oameni în lume care nu primesc suficient pentru a mânca. Este datoria noastră aceea de a dezvolta știinţa și tehnologia, nu să facem pași înapoi. Prioritatea este hrana oamenilor, nu idealurile și convingerile."