Rușii vor ca ofensa religioasă să fie considerată infracţiune

257

Legislativul rus a făcut marţi un important pas premergător impunerii unei pedepse cu închisoarea pentru ofensa religioasă. Mai exact, ei au aprobat legislaţia propusă, după ce formaţia punk Pussy Riot a protestat în principala catedrală ortodoxă din Moscova.

Criticii spun însă că legea va proteja grupurile religioase care beneficiază de recunoaștere guvernamentală, însă nu și pe celelalte și că va șterge graniţa dintre biserică și stat, câtă vreme Vladimir Putin continuă să militeze pentru o implicare socială a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Propunerea a fost aprobată în Duma de Stat cu 304 voturi contra 4, și mai are de trecut încă un vot în Camera Inferioară a Parlamentului. Însă, spun jurnaliștii Reuters, este foarte probabil ca Vladimir Putin să ratifice legea, după acest al treilea vot.

Proponenţii legii vor ca „acţiunile publice care exprimă o ofensă directă pentru societate și sunt comise cu intenţia de a jigni sentimentele religioase ale credincioșilor" să fie pedepsite cu închisoare de până la un an sau cu plata unei amenzi de 300.000 de ruble (9.600 dolari).