Liderii UE sfidează Tratatul de la Lisabona

33

Liderii Uniunii Europene au ajuns astăzi la un acord tacit de a încălca una dintre prevederile Tratatului de la Lisabona, ce se referă la reducerea numărului de comisari europeni. Mai exact, numărul comisarilor (27 în prezent, cât numărul statelor membre) nu numai că nu se va reduce, dar va creşte până la 28, odată cu aderarea Croaţiei.

În prezent, Comisia Europeană – organul executiv al Uniunii Europene – e constituit din 27 de membri aleși de fiecare stat al UE. Înţelegerea la care s-a ajuns astăzi în cadrul summitului UE este că niciun stat membru nu va pierde acest privilegiu, scrie Spiegel.

 Mai mult chiar, o dată ce Croaţia va deveni, pe 1 iulie, cel de-al 28-lea membru, Zagrebului i se va permite de asemenea să trimită un comisar la Bruxelles pentru restul mandatului Comisiei Barroso II. Nu în ultimul rând, liderii UE plănuiesc ca formularea „un comisar pentru fiecare stat" să rămână valabilă și în dreptul viitoarei Comisii, ce va fi aleasă în mai 2014.

Cu toate acestea, ceea ce ar părea o simplă rezoluţie de rutină reprezintă o încălcare a Tratatului de la Lisabona. Potrivit articolului 17, paragraful 5, „de la 1 noiembrie 2014, Comisia, inclusiv preşedintele său şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă trebuie să reprezinte, ca număr, două treimi din numărul statelor membre".

Decizia de a folosi clauza care permite Consiliului European să schimbe acest număr trebuie să fie unanimă, însă până acum niciun stat nu şi-a manifestat opoziţia. Nici măcar Marea Britanie, care a tot ameninţat că părăseşte Uniunea dacă atribuţiile Bruxelles-ului nu sunt limitate, nu plănuieşte să voteze contra.

Fiecare stat membru se teme că nu ar urma să fie reprezentat în Executivul european. Asta, în ciuda faptului că tratatul de la Lisabona conţinea prevederea în cauză tocmai pentru a reduce birocraţia şi chiar costurile, în condiţiile în care fiecare comisar costă contribuabilii europeni, cu tot cu cheltuielile aferente, circa 1,5 milioane de euro pe an.