Se anunţă schimbări majore – Putin creşte rezervele de aur

101

Potrivit organizaţiei Consiliul Mondial al Aurului, Rusia şi-a crescut de peste două ori rezervele de aur în ultimii cinci ani, ceea ce o plasează pe locul al cincilea în lume.

Rezerva de stat a Rusiei se îmbogăţeşte în fiecare lună cu aur în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, ceea ce i-a determinat pe jurnaliştii de la site-ul Market Watch să afirme că generaţia aceasta va fi prima, din ultimele două decenii, care va trăi într-o lume care nu va fi dominată de Pax Americana sau Pax Britannica. Pax Britannica este perioada de pace relativă, cuprinsă între anii 1815 şi 1914, în care Imperiul Britanica controlat majoritatea rutelor comerciale ale lumii.

„O astfel de schimbare a gărzii nu este niciodată paşnică. Declinurile imperiilor Spaniei, Franţei şi Marii Britanii au fost toate însoţite de conflict. Declinul hegemoniei britanice a fost principala cauză care a dus la Primul şi la Al Doilea Război Mondial", afirmă Brett Arends, jurnalist la Wall Street Journal.

Totodată, acelaşi jurnalist declară că este posibil ca lumea să intre într-o eră mult mai periculoasă „a politicii forţei", deoarece balanţa economică va înclina spre Orient. Până recent, rezervele de aur se aflau în cea mai mare parte în posesia SUA şi a europenilor, care le-au acumulat în timpul secolelor în care au dominat lumea.

Însă în prezent, China, Arabia Saudită şi Rusia se află în top 5 al deţinătorilor de aur. Ţările din vestul Europei au vândut, iar o înrăutăţire a crizei ar amplifica acest trend.