Europa, ameninţată de poliomielită

100

În contextul în care reapariţia poliomielitei în Siria este un risc real pe fondul tulburărilor interne, doi experţi germani avertizează că boala ar putea contagia și ţările vecine, ajungând inclusiv în Europa.

„OMS a confirmat apariţia a cel puţin zece cazuri de poliomielită în Siria, unde vaccinarea a scăzut puternic în timpul războiului civil", avertizează Martin Eichner (Universitatea Tuebingen) și Stefan Brockman (de la Departamentul regional pentru Sănătate din Reutlingen) într-o scrisoare deschisă.

Experţii atrag atenţia cu privire la riscul sporit de contagiere, prin răspândirea refugiaţilor sirieni în ţări vecine și în Europa, precum și prin nivelul scăzut de vaccinare în ţări precum Bosnia-Herţegovina, Ucraina și Austria.

În opinia lor, citează Mediafax, „vaccinarea doar a refugiaţilor sirieni, cum a recomandat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, este necesar să fie considerată insuficientă. Sunte necesare măsuri mai complete".

Într-un comentariu separat, publicat în The Lancet, specialistul britanic Benjamin Neuman de la Universitatea Reading apreciază că „epidemia siriană pune Europa în pericol", din cauza tipului de vaccin utilizat pe continent, mai sigur, dar care oferă o protecţie mai puţin bună.