Experţi: În Siria s-a folosit gaz sarin în atacul chimic recent

459

Reprezentanţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au anunţat că rezultatele testelor confirmă utilizarea gazului sarin sau a unei substanţe similare în atacul cu arme chimice care a luat viaţa a 87 de civili sirieni.

Acuzate pentru atac sunt forţele guvernamentale siriene, care au denunţat însă în repetate rânduri utilizarea armelor chimice. Scuzele nu au fost convingătoare, fapt pentru care Statele Unite au răspuns prin lansarea unui atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, transmite BBC. Directorul OPCW, Ahmet Uzumcu, a declarat că au fost analizate mostre prelevate de la 10 victime ale atacului chimic din localitatea siriană Khan Sheikhoun, inclusiv de la 3 persoane care şi-au pierdut viaţa în atac, mostrele fiind analizate la două laboratoare ale OPCW. Celelalte 7 mostre au fost prelevate de la persoane care au primit tratament medical în urma atacului chimic. „Rezultatele indică expunerea la sarin sau la o substanţă similară. Deşi vor urma mai multe detalii despre analiza laboratoarelor, aceste rezultate sunt deja incontestabile”, a declarat directorul OPCW, conform unui comunicat prezentat pe site-ul organizaţiei.

Probele biomedicale ale celor 7 persoane care au fost supuse tratamentului medical au fost analizate și în alte două laboratoare desemnate de OPCW, iar rezultatele sunt consecvente, indicând expunerea la sarin sau la o substanţă asemănătoare. Între timp, misiunea de informare continuă cu interviuri, cu gestionarea dovezilor și cu achiziţionarea de eșantioane. Directorul general a raportat că o echipă de experţi este pregătită să se deplaseze la Khan Sheikhun în cazul în care situaţia permite acest lucru.

OPCW organizează și efectuează teste oficiale de competenţă începând din 1996. În conformitate cu prevederile internaţionale, scopul acestor teste este certificarea laboratoarelor pentru analiza probelor autentice. Ca rezultat al eforturilor depuse de OPCW întinse pe mai mulţi ani, a fost posibilă realizarea unei reţele deschise de laboratoare desemnate de OPCW. Aceste laboratoare reprezintă un punct de referinţă în procedura de verificare și investigare a eventualelor încălcări ale Convenţiei. Inspectorii organizaţiei trebuie să poată efectua o analiză în afara amplasamentului probelor chimice de la instalaţiile de producţie chimică sau de la locul unei presupuse utilizări a armelor chimice. În prezent există 18 laboratoare desemnate de OPCW în Europa, Asia și Statele Unite ale Americii.

Sarinul a fost descoperit în 1937 și s-a folosit ca insecticid, dar apoi a fost dezvoltat ca armă din cauza impactului devastator pe care îl avea asupra organismului uman. Deşi Germania nazistă a creat gazul pentru prima dată şi avea depozitate tone de sarin în timpul războiului, Hitler a ales să nu îl folosească împotriva Aliaţilor, din motive care nu sunt pe deplin cunoscute, relatează History. În schimb, Winston Churchill s-a pronunţat în favoarea folosirii armelor chimice, susţinând că astfel de strategii ar fi chiar mai umane decât cele obișnuite. „Gazul este o armă mult mai blândă decât obuzele explozive şi forţează inamicul să accepte o decizie cu pierderi mai mici de vieţi omeneşti”, comenta premierul britanic.

Sarinul este o substanţă incoloră şi inodoră. Substanţa este extrem de volatilă şi poate trece prin îmbrăcăminte, putând fi absorbită prin piele. La câteva momente după expunerea la acest produs chimic, muşchii devin inactivi. Vederea este afectată, iar respiraţia începe să fie tot mai dificilă. Urmează apoi paralizia. Un atac chimic poate omorî un om în aproximativ 10 minute, timp în care victima simte doar durere intensă. Din 1997, acesta a fost interzis de Convenţia pentru Arme Chimice.

Gazul a mai fost folosit în trecut, în 1988, de către guvernul irakian, omorând aproximativ 5.000 de kurzi. Dar se poate ca și gruparea teroristă Stat Islamic să fi apelat la acest tip de armă. „De mai multe ori, gruparea Stat Islamic a folosit arme chimice pe câmpul de luptă”, a spus șeful CIA, John Brennan, relatează AFP. Întrebat dacă jihadiştii pot să exporte aceste produse chimice în afara Irakului sau Siriei, şeful CIA a răspuns afirmativ, menţionând că „de aceea este foarte important să fie tăiate rutele de transport şi contrabandă folosite”.