Rusia interzice activitatea martorilor lui Iehova

2312

Curtea Supremă din Rusia a interzis funcţionarea pe teritoriul său a organizaţiei religioase Martorii lui Iehova, aprobând o cerere a Ministerului de Justiţie de a considera gruparea creştină ca fiind extremistă.

Astfel Rusia este prima ţară unde martorii Lui Iehova sunt declaraţi ca parte a unui cult extremist, informează The Independent. Potrivit Ministerului de Justiţie, „martorii lui Iehova reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor cetăţenilor, ordinii şi securităţii publice”. În consecinţă, Curtea Supremă a decis închiderea sediului grupării religioase şi a celor 395 de filiale locale, precum şi confiscarea bunurilor organizaţiei. „Proprietatea organizaţiei Martorilor lui Iehova trebuie să fie confiscată și să treacă sub administrarea statului”, a declarat judecătorul Yuri Ivanenko. Acesta a adăugat că opoziţia grupării religioase faţă de transfuziile de sânge încalcă legislaţia în domeniul sănătăţii din Rusia, iar opoziţia faţă de serviciul militar a creat probleme organizaţiei în mai multe ţări.

Viktor Zhenkov, un avocat al confesiunii creștine, a declarat că Martorii lui Iehova consideră că „această decizie este un act de represiune politică”, ceva inacceptabil în Rusia contemporană. „Suntem foarte dezamăgiţi de această evoluţie și profund îngrijoraţi de modul în care aceasta ne va afecta activitatea religioasă”, a declarat și unul dintre liderii organizaţiei. „Sperăm ca drepturile noastre legale și protecţia acordată unui grup religios pașnic să fie restaurate pe deplin cât mai curând posibil.” David Semonian, purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul la New York, a declarat că Ministerul Justiţiei nu are „nicio bază” pentru acuzaţiile sale, iar interdicţiile sunt „o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Organizaţia pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a numărat printre organismele internaţionale care condamnă o „campanie coordonată de stat de hărţuire și maltratare a martorilor lui Iehova”. Printre acţiunile derulate sunt menţionate investigaţii ale poliţiei, vandalizări ale unor imobile, raiduri în locurile de închinare, precum și arestarea mai multor membri și anchete penale. De altfel mai multe publicaţii ale organizaţiei au fost incluse pe o listă cu literatură extremistă interzisă, iar procurorii au acuzat în mai multe rânduri că Martorii lui Iehova este un cult religios care distruge familii, alimentează ura și ameninţă vieţile oamenilor.

În replică, reprezentanţii organizaţiei afirmă că includerea unor publicaţii pe lista neagră s-a făcut „pe baza unor opinii emise de experţi falşi şi a sentinţelor judiciare dictate împotriva credincioşilor”. Conform The New York Times, organizaţia s-ar fi confruntat cu o ostilitate tot mai crescândă din partea statului de când președintele Putin și-a început cel de-al treilea mandat, în 2012, și a pus Biserica Ortodoxă în centrul intenţiilor sale de a susţine Rusia ca o mare putere militară și morală. În realitate, problemele Rusiei cu Martorii lui Iehova au apărut chiar de la prima lor înregistrare ca grup religios în această ţară, în 1991. Au fost nevoiţi să se reînregistreze în 1999, fiind vizaţi în repetate rânduri de către autorităţi. Ostilitatea a devenit și mai vizibilă odată ce Rusia a schimbat definiţia juridică a extremismului, în 2006, considerând „incitarea la discordie” drept criteriu de clasificare și împingând organizaţia Martorii lui Iehova în același statut juridic precum ISIS, conform The Independent.

În acest context, în luna martie a acestui an, Ministerul Justiţiei a suspendat activitatea Martorilor. Au urmat apoi șase zile de procese finalizate prin decizia recentă a Curţii Supreme. Aceste măsuri vin ca o prelungire a setului de legi de supraveghere antiterorism din Rusia, adoptat în vara anului trecut. În conformitate cu acesta, creștinilor din Rusia nu li se mai permite să le trimită prietenilor invitaţii la biserică sau să ţină evanghelizări în propriile case. Potrivit lui Edward Snowden, fostul angajat al NSA care locuieşte în prezent în Rusia, această „lege Big Brother” este o „încălcare nejustificată şi fără sorţi de izbândă a drepturilor”, care „va lua bani şi libertate de la fiecare rus fără a îmbunătăţi mediul de securitate”, potrivit rador.ro. Analiștii au interpretat măsurile ca pe o formă mascată de protejare a ortodoxiei și de întărire a puterii lui Putin. „Pe scurt, măsurile reprezintă revigorarea statului poliţienesc”, conchide Stratfor.

După anunţarea noii hotărâri care îi vizează pe martorii lui Iehova, guvernul britanic a declarat că este „alarmat” de măsura adoptată și a lansat un apel către Vladimir Putin de susţinere a libertăţii religioase, scrie The Independent. „Suntem alarmaţi de decizia Curţii Supreme a Rusiei de a identifica organizaţia Martorii lui Iehova ca extremistă”, a precizat ministrul de externe. „Marea Britanie cere guvernului rus să își respecte angajamentul internaţional faţă de libertatea religioasă”, considerând că hotărârea Curţii Supreme a Rusiei „incriminează închinarea pașnică a 175.000 de cetăţeni ruși” și contravine drepturilor consacrate în Constituţia ţării. Și Human Rights Watch, într-o declaraţie emisă la Moscova, a condamnat hotărârea judecătorească, care este „o încălcare gravă a obligaţiilor Rusiei de a respecta și proteja libertatea religioasă”.