Încă o victorie a kurzilor asupra grupării Stat Islamic

237

Gruparea Stat Islamic (SI) a suferit o a doua înfrângere militară din ultimele zile după ce kurzii au preluat, luni, controlul unei baze militare din Rakka.

„Au fost învinşi“, a declarat Redur Xelil, purtătorul de cuvânt al kurzilor, pentru Reuters, referindu-se la cucerirea bazei „Liwa 93“ (Brigada 93).

Această bază militară, situată la şapte kilometri sud-vest de Ain Issa, la aproximativ 50 de kilometri nord de Rakka, capitala califatului proclamat de jihadiştii din cadrul SI, a fost pierdută anul trecut de forţele guvernamentale siriene. În acest moment, kurzii au ajuns la periferia Ain Issa, ultimul oraș pe care îl mai au de cucerit între baza kurdă și Rakka.

Unităţile de apărare a poporului kurd (YPG) preluaseră săptămâna trecută controlul bazei Tel Abyad, un oraș situat la graniţa Siriei cu Turcia. Victoria aceasta a asigurat faptul că militanţii SI pierd o cale importantă de aprovizionare.

Între timp, cercetători din cadrul ONU au denunţat acţiunile aparent deliberate, din partea ambelor tabere, de a ţinti civili sirieni, deplângând „suferinţa inexprimabilă“ provocată astfel.

„Civilii sunt principalele victime ale ciclului violenţei, aflat într-o accelerare continuă“, a declarat Paulo Pinheiro, șeful comisiei independente de investigaţie în Siria, de sub Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Foto: Wikimedia

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 8 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.