La Hula, ONU acuză, regimul sirian neagă implicarea

71

Atacul de vineri de la Hula, cel mai sângeros de la debutul revoltelor împotriva regimului lui Bashar al Assad, în urmă cu 14 luni, a fost condamnat de consiliul de Securitate al ONU.

Liderul observatorilor ONU a informat Consiliul că cel puţin 108 persoane au fost ucise şi 300 au fost rănite în noaptea de vineri spre sâmbătă la Hula, Siria, atinse de schije de obuze sau executate de la distanţă mică, relatează agenţia Associated Press.

Victimele se adaugă celor peste 13.000 de persoane, majoritatea civili, care au fost ucise în timpul violenţelor ce au debutat la mijlocul lunii martie 2011, în Siria, odată cu revolta faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit OSDO.

Însă guvernul neagă implicarea în masacrul de la Hula, afirmând că forţele militare guvernamentale erau în legitimă apărare. Oficialii guernamentali pun atacul pe seama a sute de terorişti care au deschis focul asupra civililor sirieni şi asupra militarilor sirieni, aflaţi la bazele lor. Potrivit oficialilor, 16 dintre soldaţi au fost răniţi.

În plus, Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, a afirmat că acuzaţiile reprezintă doar un „tsunami de minciuni” la adresa ţării sale.

Astăzi va avea loc cea de-a doua vizită a lui Kofi Annan, mediator ONU şi al Ligii Arabe. După prima sa vizită la Damasc, la 10 martie, Annan a obţinut angajamentul regimului şi al opozanţilor de a respecta un plan de pace care prevedea un armistiţiu, retragerea armamentului greu din oraşe şi un dialog politic. De atunci, însă, atacurile s-au înteţit şi au devenit din ce în ce mai violente.