Liderii europeni îşi pierd răbdarea cu Grecia

62

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a afirmat, într-un interviu pentru cotidianul The Guardian, că are mai multă compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariană privaţi de şcoli decente, decât pentru mulţi dintre greci, care ar trebui să înceapă să-şi plătească taxele.

Afirmaţia lui Legarde a sporit presiunile asupra Greciei şi evidenţiază nerăbdarea în creştere a comunităţii internaţionale, după ce guvernul interimar al ţării s-a întrunit pentru a discuta despre scăderea drastică a veniturilor bugetare.

Grecii au reacţionat imediat, creând duminică o pagină de Facebook numită „grecii împotriva lui Legarde”, unde au postat peste 10.000 de mesaje împotriva şefului FMI. „Ar trebui să spuneţi acest lucru rudelor celor 3.000 de greci care s-au sinucis şi milioanelor de şomeri”, scrie un utilizator. O tânără internaută, Anna Kousousi, răspunde agresiv afirmaţiei lui Legarde că grecii nu îşi plătesc taxele, comentând: „Nu ne vindeţi gogoşi, doamnă! Cine v-a spus că nu ne plătim impozitele? (…) Grecia, din nefericire, face parte din planul vostru, se asumă responsabilităţi pe care noi le suportăm, dar nu ne luaţi drept idioţi!”.

La nivel european, inclusiv în Germania şi Franţa, au apărut informaţii privind pregătirea unor planuri de rezervă în cazul ieşirii Greciei din zona euro.

Recent, Hans-Peter Friedrich, ministrul de interne conservator al guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, a afirmat că Germania „nu va turna bani în sacul fără fund al Greciei”.

Sondajele de opinie arată că partidele greceşti care se opun măsurilor de austeritate de care depinde ajutorul internaţional de 130 de miliarde de euro vor fi preferate din nou în alegerile din luna iunie, crescând riscul ca Grecia să intre în faliment, ceea ce va atrage ieşirea din zona euro.