Mii de sirieni fug în ţările învecinate, din cauza atrocităţilor din Homs

98

Peste 2.000 de sirieni au trecut graniţa în Liban în ultimele 2 zile, de teama de a nu fi măcelăriţi în propriile case de către forţele de securitate din Homs.

Oficialii libanezi au declarat pentru Associated Press că în ţară se află aproximativ 10.000 de sirieni, dintre care aproape 3.000 au intrat în ţară în ultimele 2 zile. Alte ţări învecinate în care sirienii îşi caută adăpost sunt Turcia, care găzduieşte peste 11.000 de sirieni în tabere aşezate la graniţă, şi Iordanul care găzduieşte aproximativ 80.000 de refugiaţi.

Pe lângă uciderile în masă, Channel 4 News (Marea Britanie) a difuzat luni seară un material filmat cu camera ascunsă într-un spital militar din Homs. Se pare că acolo pacienţii sunt torturaţi de personalul medical. Imaginile arată săli de spital pline de răniţi, care erau legaţi la ochi şi bătuţi cu un furtun de cauciuc şi cu un cablu electric.

Nici în afara graniţelor, sirienii nu se simt în siguranţă. Mulţi se tem de agenţii sirieni aparţinând serviciilor secrete, mai ales din pricina zvonurilor legate de răpiri şi de colaborarea dintre forţele siriene şi libaneze. Siria a controlat zeci de ani Libanul, iar Hezbollah, partidul care conduce guvernul libian, este aliat al Siriei şi Iranului.

Naţiunile Unite estimează 7.500 de morţi ucişi în timpul ofensivei de la Homs care a început pe 3 februarie, dar activiştii sirieni susţin că numărul ar fi depăşit 8.000.