Guvernul american dă liber la uciderea teroriştilor înăuntru şi în afara ţării

16

Guvernul american a decis pentru prima dată să dea liber la utilizarea „forţei letale" în cazul teroriştilor (chiar şi din afara ţării), a declarat Ministrul de Justiţie american, Eric Holder, într-un discurs la Northwestern School of Law din Chicago.

Holder a afirmat că americanii care s-au alăturat organizaţiei al Qaeda sau grupărilor similare pot fi ţinta unor atacuri letale. Aceasta se va întâmpla în cazul în care există o ameninţare iminentă la adresa Statelor Unite ale Americii şi prinderea acestor cetăţeni nu este posibilă.

Holder a mai spus în discursul său că folosirea forţei letale în afara graniţelor trebuie să respecte anumite reglementări şi principii aplicabile în timp de război, printre care asigurarea că s-au luat măsurile necesare pentru a limita pagubele colaterale.

Deşi Holder fusese primit cu aplauze, publicul a fost surprins de conţinutul discursului, iar secţiunea de întrebări şi răspunsuri a fost anulată, conform Reuters .

Opozanţii acestei măsuri consideră că Statele Unite iau pentru prima dată o măsură care încalcă atât legislaţia americană, cât şi pe cea internaţională. Russell Sherman, student al Facultăţii de drept a numit aceste măsuri„asasinări", iar Scott Hiley, profesor de limbi străine la Universitatea Northwestern a declarat că americanii doresc să nu-şi asume responsabilitatea pentru vieţile civililor ucişi accidental.